Vládní poslanci zatrhli novelu ČSSD o střetu zájmů

ČTK ČTK
10. 5. 2011 17:45
Podle koalice byl návrh v rozporu s ústavou, odmítli ho proto už v 1. čtení
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládní poslanci zamítli návrh opoziční ČSSD, podle něhož by mohli být zákonodárci a zastupitelé vyloučeni z hlasování, pokud se ocitnou ve střetu zájmu.

Autoři novely chtěli sjednotit pravidla pro oznamování střetu zájmů. Koalice však tvrdí, že novela by mohla být v rozporu s ústavou. Ta totiž garantuje právo na výkon mandátu.

Cílem předlohy bylo sjednotit postup při ohlášení střetu zájmů v obecních a krajských zastupitelstvech a také v Poslanecké sněmovně a v Senátu. V současnosti oznamují střet zájmů zastupitelé i zákonodárci.

U obecních zastupitelů má však plénum pravomoc hlasovat o tom, zda bude z hlasování vyloučen zastupitel, který se ocitl ve střetu zájmů. U krajských zastupitelů, poslanců ani senátorů tomu tak není.

Podle jednoho z autorů zákona Ivana Ohlídala (ČSSD) vede současná úprava k situacím, kdy obecní zastupitelstvo může vyloučit z hlasování zastupitele, který je ve střetu zájmů, starostu ve střetu zájmů však z rozhodování vyloučit nemusí. Na starostu se totiž podle Ohlídala vztahuje zákon o střetu zájmů a v něm taková možnost není.

Poslanci ČSSD chtěli proto pravidla sjednotit. Pokud by však přijali stejnou úpravu, jaká platí pro obecní zastupitelstva, mohlo by to ovlivňovat výsledky hlasování. Vyloučením některého poslance z hlasování se totiž sníží kvorum a pro přijetí či odmítnutí návrhu by tak stačilo méně hlasů.

Poslanec Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové) uvedl, že pokud by sněmovna rozhodovala například o stavebním spoření, nemusela by se ve sněmovně najít ani usnášeníschopná většina.

Tuto nejasnost chtěli autoři návrhu odstranit během druhého čtení pomocí pozměňovacího návrhu. Koalice však návrh zamítla už v prvním čtení.

 

Právě se děje

Další zprávy