Vláda odmítla novelu o střetu zájmů z dílny ČSSD

ČTK ČTK
17. 3. 2011 13:17
ČSSD chtěla novelu ještě upravovat, a to při projednávání ve výborech
Premiér Petr Nečas (ODS)
Premiér Petr Nečas (ODS) | Foto: Reuters

Praha - Vláda podle očekávání odmítla novelu ČSSD upravující střet zájmů.

Poslanci, senátoři a krajští zastupitelé by podle návrhu posuzovali, zda je některý z nich při projednávání určité záležitosti ve střetu zájmů. V současnosti o tom hlasují jen obecní zastupitelé.

Zákon o střetu zájmů a zákon o krajích uvádějí, že střet zájmů oznamuje veřejný funkcionář při jednání, nejpozději před hlasováním o konkrétním návrhu. Stejná ustanovení jsou také v zákoně o obcích. Navíc se v něm ale píše, že obecní orgán rozhoduje o tom, zda funkcionáře, jenž střet zájmů ohlásil, vyloučí z projednávání a z rozhodování o věci. Poslanci ČSSD chtějí úpravu sjednotit.

Sami předkladatelé z řad poslanců ČSSD přiznávají, že by novela mohla ovlivňovat výsledky hlasování ve sněmovně a v Senátu. Předlohu by chtěli upravit při projednávání ve výborech, pokud ji ovšem koalice nezamítne už v prvním čtení.

Podle návrhu stanoviska kabinetu zůstalo ustanovení v zákoně o obcích zřejmě jen opomenutím zákonodárců. "Ze zákona o krajích i ze zákona o hlavním městě Praze bylo toto ustanovení již před několika lety vypuštěno," píše se ve stanovisku. Pokud se veřejný funkcionář cítí být ve střetu zájmů a oznámí to, není prý důvod, aby o tom ještě rozhodoval celý sbor. Pokud střet zájmů neoznámí, podle zákona jde o přestupek.

 

Právě se děje

Další zprávy