Vláda vám za dopoledne změnila život. Podívejte se jak

Domácí Domácí
29. 6. 2011 14:00
Kabinet posvětil zákony, které mění zdravotní péči, spoření na důchod i podmínky pro práci
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nečasův kabinet během středečního dopoledne posvětil několik klíčových zákonů. Pokud je vláda prosadí v Parlamentu, změní jejich paragrafy znatelně život v republice.

Ministři schválili především druhý balík klíčových reformních zákonů ve zdravotnictví.

Šéf resortu Leoš Heger v nich prosadil například výrazné pokuty pro nemocnice i soukromé lékaře, kteří nedodrží stanovená pravidla. Pokud doktor třeba bezdůvodně odmítne ošetřit pacienta, může dostat sankci až 300 tisíc korun.

Schválené Hegerovy zákony změní také podmínky pro umělé oplodnění a pravidla pro záchrannou službu.

Ženy tak budou moci podstoupit asistovanou reprodukci maximálně do věku 55 let. Záchranáři budou mít povinnost přijet k pacientovi do 20 minut, jinak se vystavují riziku pokuty.

Více o schválených novinkách ve zdravotnictví čtěte ZDE.

Na důchod si budete spořit ve fondech

Vláda schválila také normy potřebné pro penzijní reformu. Ta zavede možnost spořit si na důchod na individuálních účtech u soukromých penzijních společností. Platit by měla od roku 2013.

Lidé si podle vládních plánů budou moci ze státního průběžného systému vyvést tři procenta ze sociálního pojištění s podmínkou, že si k nim přidají ještě částku ve výši dvou procent ze svého.

Prodlužuje i věk odchodu do penze a zpřísňuje pravidla pro státní příspěvek v dosavadním systému připojištění.

Detailní přehled změn si můžete projít v následujícím přehledu:

Nový důvod pro výpověď z práce

Do třetice velkých změn se upraví také podmínky pro zaměstnání. Novela zákoníku práce má platit od ledna 2012.

Změnit se mají například pravidla pro odstupné. Kdo vydrží u stejného zaměstnavatele méně než rok, získá nárok jen na odstupné ve výši jednoho platu. Kdo dva roky, získá nárok na dvouměsíční odstupné. A teprve kdo vydrží více než dva roky, dostane podle zákona tři měsíční platy, tedy stejně jako dosud.

Novela dále mění pravidla pro pracovní smlouvy na dobu určitou. Nově je půjde opakovat maximálně dvakrát, dosud to lze neomezeně. Celkový limit pro tyto smlouvy se však v součtu prodlouží z nynějších dvou až na devět let, přičemž jedna smlouva nebude moci přesáhnout tři roky.

Vznikne i nový výpovědní důvod při hrubém porušení režimu pracovní neschopnosti, tedy nemocenské. Jinak se ale pravidla pro výpovědi nemění.

Přehled změn v zákoníku práce:

Novela také uvolňuje pravidla pro proplácení přesčasové, noční a víkendové práce. Minimální příplatek, dosud určený zákonem, tak může v praxi klesnout téměř na nulu (podrobněji zde).

Prodloužit se má i maximální možný rozsah dohod o provedení práce z nynějších 150 na 300 hodin.

U vedoucích pracovníků má zákoník umožnit delší zkušební dobu, naopak klesnout má minimální možná náhrada při konkurenční doložce.

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka vede novela ke zjednodušení zákona a umožní větší smluvní volnost.

 

Právě se děje

Další zprávy