Koalice ladí Hegerovu reformu, hasí spor o nadstandardy

Martina Machová Radek Nohl Kateřina Eliášová, Martina Machová, Radek Nohl
25. 5. 2011 16:06
Na ostatních detailech reformy ministra zdravotnictví se špičky stran již dohodly
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Ačkoliv jednání koaličních špiček o zdravotní reformě jde do finále, Věci veřejné a ODS se stále nemohou shodnout na takzvaných nadstandardech. Tedy nad tím, za co si budou muset pacienti připlatit.

Zástupci občanských demokratů a TOP 09 přesto očekávají, že se ve středu na detailech reformy ministra zdravotnictví Leoše Hegera strany konečně dohodnou.

"Diskutuje se ještě nad tím, jestli má být nadstandard řešen zákonem, nebo vyhláškou ministerstva zdravotnictví. Na poslední K9 převládla možnost jednodušší, tedy stanovit je vyhláškou," řekl Heger.

S tím souhlasí i předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. "V parlamentu o tom bude rozhodovat 281 zákonodárců, což by mohlo znamenat stejný počet pozměňovacích zákonů. Každý z nich je totiž současně pacientem a mohl by mít různorodé požadavky," prohlásil pro Aktuálně.cz Stanjura.

Strany se přou kvůli lékařům

Věci veřejné a část poslanců ODS v čele s Borisem Šťastným chtějí, aby to, na co již pacienti nebudou mít nárok, bylo stanoveno zákonem.

"Neradi bychom, aby standard a nadstandard sestavovali úředníci na ministerstvu zdravotnictví v nějakých pěti, šesti lidech. Je to náchylné ke korupci a lobbingu," vysvětlil stanovisko VV ekonomický expert a člen zdravotnické komise Michal Babák.

Za tuto pojistku jsou Věci veřejné ochotné vyměnit i časovou náročnost přijetí změn zákonem. "Tyto věci se ve sněmovně dají schvalovat v řádu jednoho až dvou měsíců, což si nemyslím, že je rizikové," podotkl Babák.

Poslankyně TOP 09 Patricie Kotalíková Aktuálně.cz řekla, že jejich klub je připraven podporovat obě varianty. "Obě mají své klady i zápory. V této věci ale stojíme za ministrem," prohlásila.

VV chtějí do přípravy nadstandardů zapojit i lékařskou komoru. "Z praktického hlediska by to bylo daleko vhodnější. Někdo musí spojit odborné společnosti a určitým způsobem nad tím udělat dozor," řekl Babák.

Heger však chce tímto úkolem pověřit Českou lékařskou společnost Jana Evangelisty Purkyně.

"V zásadě je nám jedno, zda do procesu určování, co je a co není standard, bude zapojena i lékařská komora. Klíčové je, aby se všechny strany toho trojúhelníku, včetně pojišťoven a konečně státu, shodly," uvedl Stanjura.

Rodiče se o potratu své dcery dozví

Koalici se naopak podařilo vyřešit problematické téma potratů. Heger původně navrhoval, že pokud by dívka od 16 do 18 let podstoupila potrat, nemuseli by o tom být již informováni její rodiče. S tím ale mají problém někteří konzervativní politici z řad TOP 09 i ODS.

Foto: Reuters

Podle informací Aktuálně.cz však Heger již toto téma s několika poslanci řešil a dohodl se s nimi na tom, že tuto část zákona nebude měnit.

Rodiče se tak i nadále dozví, že jejich dcera potrat podstoupila. "Dohodlo se, že budou akceptovány připomínky veřejnosti," potvrdil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Otázkou ještě zůstává, jak se koalice postaví ke změnám, které se týkají umělého oplodnění. Také na tomto tématu se lídři při minulém jednání neshodli.

"Umím si představit, že by o tom hlasovali poslanci napříč politickým spektrem spíše na základě svého přesvědčení, žádné usnesení v této věci bychom nepřijímali," vysvětlil Aktuálně.cz Stanjura.  

Ministr na K9 řekne, kde ušetří

Heger bude mít na K9 podle mluvčího Sršně připravenou i finanční analýzu svých reformních kroků. Lídrům představí, jaké úspory jeho změny přinesou.

Například 580 milionů korun získá resort tím, že zdravotní pojišťovny přestanou platit za některé podpůrné a doplňkové léky.

Další úspory ale bude muset Heger ještě hledat. V příštím roce mu bude podle odhadů chybět až jedenáct miliard korun. Je to zejména proto, že se zvýší DPH a platy lékařů a zdravotních sester.

Heger před jednání K9 řekl, že vláda nejpozději 8. června projedná tři zákony o službách. Do Poslanecké sněmovny by se měly dostat na mimořádném jednání, které bude na programu zřejmě na konci června. 

 

Právě se děje

Další zprávy