Vláda se dozví, že proti útlaku malých Romů nedělá nic

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
9. 11. 2010 18:16
Za tři roky po rozsudku o diskriminaci ve školách Česko neudělalo žádný pokrok
Snímek je ilustrační
Snímek je ilustrační | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Před přesně třemi lety prohrála Česká republika ve Štrasburku soud s romskými rodinami, jejichž mentálně zdravé děti musely chodit do zvláštních škol. Romské děti ale v Česku chodí zbytečně do těchto škol dál a vláda Petra Nečase sklízí kritiku pro pasivitu.

Nulový pokrok je patrný i z informace o vypořádání se štrasburským verdiktem, kterou předloží ve středu vládě ministr školství Josef Dobeš.

Ten před časem odmítl podepsat dvě klíčové vyhlášky, které by - například díky penězům pro asistenty - zjednodušily integraci romských dětí do běžných škol. Rodiče by také museli podepisovat detailní informovaný souhlas o zařazení vlastního potomka do speciální školy. Na ministerstvu byly nové vyhlášky připraveny už od března, ale Dobeš je v rozporu s názory ředitele příslušného odboru, kterého si na ministerstvo jako předního experta sám přivedl, shodil ze stolu.

Ačkoli připomínkové řízení bylo uzavřeno, podle ministra se připomínky nevypořádaly dostatečně. "Bylo proto rozhodnuto o jejich přepracování s tím, že budou legislativní radě vlády předloženy v dubnu 2011," píše se v Dobešově zprávě ministrům, kterou má Aktuálně.cz k dispozici.

Hrozí další žaloby

Ve skluzu je i Národní akční plán inkluzivního vzdělávání, který má české školy udělat otevřenější pro znevýhodněné nebo postižené děti. Plán schválila Fischerova vláda, kde působil i ministr Michael Kocáb, který se o problematiku zasazoval. Na jeho místě dosud nikdo není a z Dobešova materiálu zřejmé, že realizace akčního plánu přijde na řadu až v roce 2013.

"Tato vláda má zřejmě za to, že dodržování lidských práv lze odložit o dva nebo o tři roky. To považujeme za skandální," komentoval to Jan Stejskal, koordinátor projektu Společně do školy, který se o začleňování romských dětí do běžných škol dlouhodobě snaží.

Naplňování evropského rozsudku kontroluje výbor ministrů Rady Evropy. "Kromě toho, že to na Česko vrhne špatné světlo, je tady i riziko žalob dalších rodin," připouští Stejskal. Ví už o lidech, kteří by mohli žalobu na stát podat. "Nechci být konkrétnější. Je to ve fázi příprav," dodal.

"Akční" plán se rozjede za 3 roky

Akční plán podle nevládních organizací zatím jménu akční rozhodně nedostává. "V rámci plánu proběhla jediná schůzka letos v červenci. Od nástupu ministra Dobeše do funkce byly aktivity zmraženy," uvedl Michal Miko ze sdružení Slovo 21.

Ministerstvo se více soustředí na komunikaci se speciálními školami, ty se ale reformám většinou brání. "Ukázalo se, že většina zástupců uvedených škol i nově vzniklá Asociace speciálních pedagogů návrhy ministerstva hodnotí prozatím negativně," stojí ve vládní informaci.

Podle informací České školní inspekce by speciálních škol stačila jen větší polovina, pokud by do nich chodily jen děti s příslušnou diagnózou. Problém je i v tom, že někdejší zvláštní školy jsou někdy pro romské děti přátelštější než školy standardní. "Děti se tam často cítí lépe, protože tam chodili jejich rodiče, chodí tam sourozenci. Jsou to romské školy," vysvětluje Stano Daniel z European Roma Rights Centre.

 

Právě se děje

Další zprávy