Sto dní vlády: Nečas stále nemá náhradu za Kocába

Kateřina Mahdalová
18. 10. 2010 19:25
Sto dní po nástupu kabinetu chybějí na Úřadu vlády důležití lidé, kteří se zabývají lidskými právy
Za Kocába prý už má premiér nástupce, ale tají ho
Za Kocába prý už má premiér nástupce, ale tají ho | Foto: Naďa Straková

Praha - I když premiér Nečas deklaruje, že "vláda pokládá oblast lidských práv za vysoce důležitou a rozhodně ji nemá v úmyslu opomíjet", sto dní po nástupu kabinetu chybějí na Úřadu vlády důležití lidé, kteří se lidskými právy zabývají.

Kromě zmocněnce pro lidská práva chybějí také předsedové v radách vlády pro národnostní menšiny, pro lidská práva, pro záležitosti romské menšiny a pro nestátní neziskové organizace.

Zbývající poradní orgány vlády přitom pracují hladce dál, jejich předsedou je většinou právě premiér Nečas, legislativní radě vlády předsedá ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

"Navrhli jsme, aby se premiér ujal předsednictví i dalších poradních orgánů, vláda to však vrátila s odůvodněním, že máme počkat na nového zmocněnce pro lidská práva," říká Czeslaw Walek, ředitel sekce pro lidská práva na Úřadu vlády.

"Zmocněnec ale zatím jmenován nebyl a já nemám ani žádné informace, kdy jmenován bude," dodává. "Kontakt s předsedou vlády je omezen na písemnou formu."

Kocáb pracuje zadarmo

Vláda na svých webových stránkách doposud jako předsedu některých rad chybně uvádí bývalého zmocněnce pro lidská práva Michaela Kocába, kterého premiér Nečas více než před měsícem rychle odvolal, aniž by za něj měl náhradu.

Pracovníci vládních poradních orgánů, kteří tak zůstali bez vedení, se nyní s Kocábem i po jeho odvolání stejně o pracovních záležitostech radí.

"To víte, že mi volají," sdělil Aktuálně.cz Michael Kocáb. "Nemají s kým konzultovat pracovní otázky, nikdo se jim nevěnuje. Přesně tomuhle stavu jsem chtěl předejít, když jsem říkal, že je nezbytné, abych měl svoji agendu komu předat. To se však, jak známo, nestalo."

"Zůstali jsme v kontaktu, ostatně pan Kocáb je nadále v porotě projektu Gypsy Spirit," říká Czeslaw Walek s tím, že Gypsy Spirit založil Michael Kocáb coby ministr pro lidská práva na podporu zlepšení obrazu Romů ve společnosti.

Zmocněnec do dvou týdnů

Vládní mluvčí Martin Kupka odmítá, že by premiér navzdory uvedeným faktům problematiku lidských práv ignoroval. Odmítá i teroii, že jde o zdržovací strategii, která by měla vést k tomu, že agenda zmíněných poradních orgánů "vyhnije" a že by zmíněné rady vlády postupně mohly zcela zaniknout.

Premiér podle Kupky jmenuje nového zmocněnce za Kocába do týdne či dvou a s největší pravděpodobností už má jeho jméno. "Kdo to bude, zatím sdělovat nechci," říká bez bližšího vysvětlení mluvčí Kupka

Kocábova nástupce prý premiér vybírá podle toho, "aby se jednalo o známou osobnost, která má respekt u nevládních organizací".

Naznačuje také, že nejspíš nepůjde ani o Jana Litomiského, který zastával post zmocněnce před Michaelem Kocábem, ani o Oldřicha Kužílka, bývalého poslance za ODA, který deset let šéfuje projektu pro otevřenost veřejné správy.

"To jsou jména, se kterými nepřišla vláda, ale média," říká Kupka.

 

Právě se děje

Další zprávy