Vláda schválila novelu, která mění platy vojákům

ČTK ČTK
22. 5. 2013 16:58
Novela výši platu pevněji svazuje se zastávanou funkcí a tu zase s vojenskou hodností
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Armáda ČR

Praha - Vojáky nejspíš čekají velké změny podoby jejich platů.

Vláda ve středu schválila novelu zákona o vojácích z povolání, která výši platu pevněji svazuje se zastávanou funkcí a tu zase s vojenskou hodností. Informaci o rozhodnutí vlády potvrdil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Novela má podle představ ministerstva přispět k udržení kvalitních vojáků v ozbrojených silách a současně být dostatečně motivační pro získávání nových rekrutů. Platit by po schválení parlamentem měla od počátku roku 2014.

Krok vlády dnes přivítal ministr obrany Vlastimil Picek. Podle něj zákon přinese spravedlivější systém odměňování vojáků.

"Plat bude spojen s hodností. U specialistů, jako jsou piloti, lékaři, jsou benefity. Do popředí dáváme některé profese, které jsou nedostatkové," uvedl dnes Picek. Podle něj vojáci po schválení zákona budou mít jasnou perspektivu a "jasně nastavenou kariéru".

Podle ministerstva by se měly čisté platy osmi desetin vojáků po zavedení nového systému zvýšit či zůstat na současné úrovni.

Platy poklesnou především generálům

"Naší primární snahou při přípravě této, pro ozbrojené síly klíčové právní normy, bylo co nejvíce podpořit motivaci vojáků k dosahování co nejlepších výsledků ve výkonu služby, což následně povede k jejich kariérnímu růstu spojenému s vyšším služebním platem," vysvětlil v tiskové zprávě ministerstva jeho šéf Vlastimil Picek. Dodal, že platy poklesnou především v hodnostním sboru generálů.

Tabulky ministerstva obrany přitom ukazují, že v armádě by měl za nových podmínek být vždy jen jeden armádní generál, čtyři generálporučíci, deset generálmajorů a 13 brigádních generálů.

Nynější systém odměňování dává nadřízeným velké pole působnosti ke stanovení platu konkrétnímu vojákovi. Jeho osobní příplatek může být až polovina nejvyššího tarifu v odpovídající platové třídě a ve zvláštních případech až 100 procent tohoto tarifu. Připočíst je potřeba také příplatek za vedení, který souvisí s druhem vojákovy vedoucí pozice.

Například brigádní generál má nyní podle tabulek v materiálech pro dnešní jednání vlády přiznanou složku platu mezi 37 000 až 79 500 korunami. Podle novely zákona a nové kalkulace v něm bude základní tarif jeho platu 68 000 korun.

V případě majora uvádí nová kalkulace plat 43 000 Kč, praporčíka 30 800 korun a desátníka, tedy nejrozšířenější vojenské hodnosti, 20 400 korun.

Plat se bude zvyšovat podle výsledků

Výše základní složky platu má podle materiálů pro středeční jednání vlády odpovídat "nejnáročnějším požadovaným druhům služby, ale i k požadavkům na manažerské či velitelské schopnosti a na obecné riziko výkonu vojenského povolání" a zvyšována by měla být v závislosti na pracovních výsledcích. Platové třídy mají být označovány vojenskými hodnostmi.

Při kariérním postupu by tak vojákům měly s vyšší hodností logicky a předpověditelně přibývat i peníze.

"Hlavní platovou motivací je kariérní růst, protože jedině s postupem do vyšší hodnosti dochází k výraznějšímu zvýšení platu," uvádí k tomu podklady pro vládu.

Podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla zajistí novela armádě po mnoha letech větší konkurenceschopnost a atraktivitu na trhu práce, ale také vojákům přinese, ve spojení se zavedením kariérního řádu, potřebnou jistotu, stabilitu, řád a jasnou perspektivu.

"Po vstupu zákona v platnost budou vojáci jasně na několik let dopředu vědět, co je čeká, jak se může vyvíjet jejich kariéra, jaká konkrétní a měřitelná kritéria musí naplnit pro růst v hodnostech a funkcích," vysvětlil generál.

Vojáci podle něj budou jasně vědět, jaké jsou mezníky nebo "přestupné stanice" v jejich profesní kariéře a zároveň budou schopni vyhodnotit, kdy nastane optimální hranice pro odchod ze služby.

Stávající úprava vojenských platů vychází ze zákona přijatého už v roce 1992, který po více než dvaceti letech a profesionalizaci armády nevyhovuje.

Fotogalerie: Prodej nepotřebných armádních objektů pokračuje:

Novela některé nyní platné příplatky mění. Kromě základního služebního tarifu by vojáci mohli dostávat jen výkonnostní příplatek, který by nahradil nynější osobní příplatek. Existoval by také příplatek za zvýšenou odpovědnost při nakládání s miliardovým majetkem, příplatek za služební pohotovost a příplatek za službu v zahraničí.

Návrh přitom nemá vyžadovat zvýšené finanční nároky na rozpočet. Jedním z důvodů je plánované snižování počtu zaměstnanců ministerstva obrany. V roce 2014 by mělo být občanských zaměstnanců 7063 a vojáků z povolání 21 994. V porovnání s rokem 2012 je to snížení celkem o 2677, což představuje úsporu prostředků na platy ve výši 800 milionů korun. Ta má být využita pro financování nového platového systému.

 

Právě se děje

Další zprávy