Vláda: Odškodnění za okupaci 68 dostanou všichni

mp
23. 7. 2008 15:39
Stát dosud odmítal odškodněné z minulého režimu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ústav pro soudobé dějiny

Praha - Těm, co dostali bolestné za újmy způsobené sovětskými vojáky během okupace v roce 1968 už za minulého režimu, odmítal stát doposud vyplatit odškodné. Vláda ovšem rozhodla, že peníze dostanou všichni.

Po středečním jednání kabinetu to potvrdil ministr financí Miroslav Kalousek.

Zákon o vyplacení náhrad za zranění vojáky Varšavské smlouvy, kteří Československo okupovali v letech 1968 až 1989, platí už od roku 2005. Ale jen málokdo z žadatelů se zatím k penězům dostal.

Stát: Zaplaceno už jste dostali

Nejenže stát zatím vyplatil obětem pouhých pět milionů korun z celkových 259, které na tento účel vyčlenil, ale odmítal také odškodnit ty, kterým za zdravotní újmu zaplatila hned po úrazu Česká pojišťovna.

Poškození, s mnohdy trvalými následky, se domáhají státních peněz u soudu. Argumentují, že pojišťovna jim peníze vyplácela na základě privátních smluv o úrazovém pojištění, které si pravidelně platili.

Za pravdu jim dala skupina senátorů ODS a KDU-ČSL, která změnu iniciovala a následně také kabinet premiéra Topolánka, který návrh schválil

Od částky, kterou oběti nyní dostanou se odečte suma, kterou jim v minulosti vyplatila pojišťovna.

Srpen 1968 v Praze
Srpen 1968 v Praze | Foto: Ústav pro soudobé dějiny

Za smrt při okupaci 150 tisíc

Nárok na odškodnění se vztahuje na období od srpna 1968 do června 1991. Lidé o něj mohou zažádat na základě lékařské zprávy, úmrtního listu, výpovědí nejméně dvou svědků nebo jiným způsobem, který ale zákon neupřesňuje.

Nárok na odškodnění ve výši 150 000 korun dává zákon dětem, manželům nebo manželkám či rodičům lidí, které okupační vojáci usmrtili mezi 20. srpnem 1968 a 27. červnem 1991.

Odškodnění ve výši 70 000 korun mohou požadovat lidé, které okupační vojáci zranili a znásilnili a toto zranění či znásilnění u nich zanechalo trvalé následky.

 

Právě se děje

Další zprávy