Vláda odmítla návrh Šojdrové zrušit poplatky u lékaře

Jakub Antoš
9. 4. 2008 15:02
Návrhem se bude zabývat sněmovna
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministři na středečním jednání kabinetu odmítli zrušit některé poplatky u lékaře tak, jak navrhovala lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová.

Skupina čtyř poslanců KDU-ČSL a dvou přeběhlíků - Michala Pohanky a Miloše Melčáka - požadovala, aby vláda zrušila povinnost platit poplatky také za novorozence. Poslanci na svém návrhu trvají a stáhnout jej nehodlají, a to i přes nesouhlas vlády.

"Návrh jde do sněmovny. A já věřím, že má velkou šanci uspět," řekla deníku Aktuálně.cz Šojdrová bezprostředně po zveřejnění stanoviska vlády.

Šojdrová: Uspějeme ve sněmovně!

Zastánci zrušení Jiří Carbol, Ludvík Hovorka, Tomáš Kvapil, Miloš Melčák, Michal Pohanka a Michaela Šojdrová od svého návrhu neustoupili ani po tlaku koaličních představitelů.

"Nevidím k tomu jediný důvod, dokud vláda nepředloží jiný návrh, budu trvat na tom svém," prohlásila již dříve Šojdrová.

Jedním z těch, kteří se k návrhu Šojdrové staví skepticky, je i její stranický kolega a ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něho by poplatek v třicetikorunové výši neměl být pro rodiny takovou zátěží.

Je 30 kč zátěž pro rodinu?

"Potíž je v tom, že regulační poplatky jako každé jiné poplatky si nepřeje vlastně nikdo. Přesto nějaké systémové odvody být musí, aby rozpočet rodin s dětmi mohl být ovlivněn nejen povinností regulačních poplatků, ale i právem získání podpor a úlevy," uvedl pro MF Dnes.

"Já si také nemyslím, že musí být tyto poplatky pro rodinu nutně výraznou zátěží. Principiálně si ale myslím, že je to špatně," říká poslankyně.

Podle ní by měl stát vycházet rodinám s malými dětmi vstříc. "Zrušení poplatků pro novorozence vnímám spíše jako podporu rodinám," vysvětluje.

 

Právě se děje

Další zprávy