Vláda má nové ministry, Klaus jmenoval Peake a Dobeše

Domácí Domácí
1. 7. 2011 11:02
Ihned po ceremoniálu na Hradě uvedl oba nováčky do jejich úřadů premiér Petr Nečas
Nečas, Peake, Dobeš.
Nečas, Peake, Dobeš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus v pátek ráno jmenoval na Hradě do funkce dva nové členy vlády za Věci veřejné. Vicepremiérkou a šéfkou Legislativní rady vlády se stala Karolína Peake, resortu dopravy se ujímá Pavel Dobeš.

Peake a Dobeš při krátkém ceremoniálu převzali jmenovací dekret a složili slib. Před přípitkem jim prezident popřál hodně štěstí v jejich nové funkci.

Klaus při slavnostním aktu zároveň připomněl, že už jde o pátou změnu v Nečasově kabinetu. Neměnnost kabinetu sice podle něj nepředstavuje posvátnou hodnotu, ministři by ale měli mít ve svých funkcích určitou stabilitu. Prezident dodal, že doufá, že je to na dlouhou dobu poslední změna ve vládě.

Jmenování nových ministrů je výsledkem čtvrtečního jednání koaličních stran o dodatku ke koaliční smlouvě, jehož podepsáním Věci veřejné podmiňovaly své další setrvání ve vládě. Kromě zajištění toho, aby ve vládě měly skutečně své čtyři zástupce, jak jim zaručuje koaliční smlouva, trvaly i na programové části dodatku.

Krátce po ceremoniálu na Hradě uvedl oba nováčky do jejich úřadů premiér Petr Nečas.

O tom, že je Pavel Dobeš horkým kandidátem na ministra dopravy, se spekulovalo už od čtvrtečního odpoledne, Karolína Peake tuto informaci potvrdila až pozdě večer.

Dobeš se ujme úřadu po nestranickém ministrovi Radku Šmerdovi. Devětadvacetiletý pražský manažer Dobeš má blízko k někdejšímu ministrovi dopravy a neformálnímu lídrovi VV Víta Bárty

Sám Bárta Dobeše v uniklé nahrávce z tajné porady vedení VV označuje jako člověka, který spolu s někdejším ekonomickým expertem Michalem Babákem reálně drží stranické finance.

O Peake se jako o možné ministryni hovořilo už několikrát - loni v létě při sestavování vlády i letos při debatách o rekonstrukci kabinetu. Peake letos v dubnu nahradila v čele poslaneckého klubu VV Kristýnu Kočí, která byla vyloučena z klubu i strany v souvislosti s kauzou, v níž ona a její kolega Jaroslav Škárka obvinili Víta Bártu, že se je pokusil uplatit.

 

Právě se děje

Další zprávy