Vláda chce ztížit převod nájemních smluv na příbuzné

Eva Benešová
6. 4. 2009 14:15
Původní smlouva bude platit dva roky, nárok na převod budou mít pouze nejbližší příbuzní
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládou prošla novela, která má zabránit převádění nájemních smluv mezi příbuznými v případě, kdy zemře původní nájemník.

Současná praxe je taková, že například vnučka se zapíše do domácnosti k babičce, a po její smrti přechází nájemní smlouva automaticky na vnučku.

Podle nových předpisů by byl převod smlouvy možný pouze na manžela či manželku, děti nebo rodiče. Smlouva by platila pouze dva roky, poté by museli nájemník a majitel bytu uzavřít novou.

Návrh má podle poslankyně Zdeňky Horníkové (ODS) napravit nerovné postavení nájemníků a majitelů nemovitostí. Minulý týden zákon označila za "satisfakci za delší deregulaci nájemného".

Výjimku budou tvořit lidé starší 75 let a nezletilé děti. Ty budou moci v bytě zůstat na původní smlouvu i déle.

Návrh také zavádí pojem místně obvyklé nájemné. Po dokončení deregulace bude vytvořena cenová mapa nájmů v celé České republice. Měla by sloužit pro orientaci majitelům nemovitostí a nájemníkům při uzavírání smluv či soudům, při rozhodování sporů.

"Nebude to závazné, bude to pouze předpis, který vypovídá o obvyklé výši nájemného v daném místě," uvedl ředitel Státního fondu rozvoje bydlení Jan Vágner.

Novelu nyní musí schválit parlament a prezident.

Navazovat na ni bude úprava podmínek pro drobnou údržbu v nájemním bytě. Jako třetí pilíř koncepce nájemního bydlení chystá ministerstvo opatření k podpoře výstavby sociálního bydlení. S projednáním prý počítá ještě v tomto čtvrtletí.

 

Právě se děje

Další zprávy