Víme, kolik a na co slibuje vláda obcím v Brdech

Veronika Suchá a Pavel Baroch
6. 12. 2007 11:25
Starostové: Zatím to nejsou peníze, jen sliby
Tady má být radar.
Tady má být radar. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šest set milionů korun pro obce v Plzeňském kraji, čtyři sta pro středočeské.

Tak vláda starostům rozdělila slibovanou miliardu pro rozvoj Brdska - oblasti, kde má podle plánů kabinetu stát radarová základna USA. O peníze mohly požádat obce, které leží v desetikilometrovém okruhu okolo místa, kde má radar stát. Další asi čtvrt miliardu stát uvolní na opravy a rozvoj silnic.

Starostové dostali příslib milionů korun na kanalizace, chodníky i opravy škol. Spokojeni ale nejsou.

"Ještě vůbec není jasné, zda vůbec na peníze dosáhneme. Teď musíme klasickou cestou předložit projekt a očekávat, zda dotaci dostaneme nebo ne," řekl Aktuálně.cz jeden z nejhlasitějších kritiků radaru starosta obce Trokavec Jan Neoral.

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Ludvík Hradilek
Vláda: Do Brd půjdou stamiliony. I bez radaru

Vláda jeho obci schválila jeden projekt za 7,5 milionu korun - výstavbu vodovodu. "Celkem jsme projektů předkládali sedm," dodává Neoral.

Podívejte se v tabulce kolik a za co chtějí obce utratit:

Foto: Aktuálně.cz

Na největší díl peněz - bezmála 200 milionů korun - má naději Rožmitál pod Třemšínem. "Jsou to ovšem budoucí peníze. Nikdo nám nenaznačil, že bychom mohli být při posuzování našich projektů nějak zvýhodňováni. Pokud uspějeme, dostali bychom devět desetin nákladů na projekt od státu, jednu desetinu bychom museli zaplatit sami," říká starosta Rožmitálu Josef Vondrášek.

Pokud by peníze jeho město dostalo, utratilo by je podobně jako ostatní: na protipovodňová opatření, kanalizaci, opravy mateřské školky, silnic, chodníků či na výstavbu sběrného dvora.

Starostové: Čekali jsme víc

Někteří starostové obcí, se netají tím, že čekali, že finanční injekce bude silnější.

"My jsme podávali projekty za 250 milionů korun. Šedesát milionů, které dostaneme na kanalizaci, ani nepokryje náklady. Ty jsou totiž pětasedmdesát milionů," uvedl starosta obce Věšín Pavel Hutr.

Vrchol kopce v Brdech, který česká vláda vybrala pro umístění amerického radaru.
Vrchol kopce v Brdech, který česká vláda vybrala pro umístění amerického radaru. | Foto: Ludvík Hradilek
Komise už rozdělila stamiliony pro obce v Brdech

Všichni starostové, které Aktuálně.cz oslovilo, se ale jednoznačně shodují: Žádné miliony do obecních rozpočtů stejně názor lidí na radar nezmění.

"Na postoje lidí to žádný vliv nemá. My jsme navíc byli ujištěni, že investice nemají s radarem nic společného. Premiér tu jen v souvislosti s ním byl a viděl, že region peníze potřebuje. I když ty by potřeboval celý venkov...," myslí si Vondrášek.

Starosta Hutr volí ostřejší slova. "Je to podplácení a podbízení se obcím. Lidi to ale neovlivní, protože mají jiné obavy, například o to, jak radar ohrozí jejich zdraví."

 

Právě se děje

Další zprávy