Větší moc pro voliče? Poslanci v prvním čtení řekli ano

Martina Macková
25. 4. 2007 16:59
Občan by měl větší možnost zvolit konkrétního člověka
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zákon o volbách, který uděluje voličům větší možnost preferovat jednotlivé kandidáty, poslanci poslali do druhého čtení.

Dnes mohou voliči kroužkovat tu víc a tu méně, hlavně ale pokaždé jinak. Zákon chce, aby si každý volič měl možnost z kandidátek vybrat vždy čtyři favority. Ať už volí do Evropského parlamentu nebo na svoji radnici.

"Chceme, aby volič mohl použít na hlasovacím lístku ve volbách do Evropského parlamentu namísto dvou čtyři preferenční hlasy tak, jak je tomu u voleb do Poslanecké sněmovny i krajů. Lidé by už nemuseli mít obavy, že se popletou," řekl Aktuálně.cz spoluautor novely Stanislav Křeček (ČSSD).

Vláda se zákonem nesouhlasí a ODS jej také dnes pokusila rovnou zamítnout.

"Nebude motivovat lidi k větší účasti ve volbách. Navíc může být nebezpečná pro malé strany, u kterých by voliči mohli učinit významné změny na kandidátce a doslova ji tak rozbít," řekla při projednávání poslankyně Zdeňka Horníková (ODS).

Musíme hledat pravidla, která budou získávat stranám autoritu a zodpovědnost. Strana by měla zodpovídat za své kandidáty na kandidátce, měla by se za ně zodpovídat a volič by ji měl takto vnímat," míní Horníková. Zákon označila za nekvalitní.

"Je to potřebný zákon, posouvá naši demokracii dál," uvedl naopak poslanec Jiří Krátký (ČSSD).

Větší možnost používat preferenční hlasy

"Zákon dává voličům větší možnost používat preferenční hlasy. Je to maximálně nebezpečné pro dohody stranických sekretariátů, které by měly zájem, aby volič příliš nevybíral a zvolil celou stranu," řekl Aktuálně.cz politolog Pavel Šaradín z olomoucké Univerzity Palackého.

Proti zamítnutí zákona se postavilo 69 z 147 hlasujících poslanců. Šest desítek politiků bylo pro to zákon ihned odmítnout.

Posílení přímé demokracie ale přitom ve volebním programu nejvíce prosazovali vládní zelení. Ti naznačili, že se možná ve sněmovně postaví proti rozhodnutí vlády.

Zákon už poslanci na stole jednou měli. Mohl začít platit už loni, ale parlament ho odmítl. Problémem byla pasáž, která chtěla uzákonit přímé volby starostů. Ta v dnešní verzi již chybí.

 

Právě se děje

Další zprávy