Vesecká padla. Od ledna ji nahradí favorit Zeman

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
27. 10. 2010 18:35
Vesecká skončí na konci roku. Od ledna pak nastoupí Pavel Zeman
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Dlouho propíraná kauza - odvolání nejvyšší státní zástupkyně - rychle skončila. Vláda Renátu Veseckou jednomyslně odvolola, a to k poslednímu dni letošního roku. Jednání ve vládě trvalo necelých deset minut. Na její místo nastoupí od ledna Pavel Zeman, o němž se již týdny mluví. 

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil na středečním jednání kabinetu navrhnul její odvolání a vláda návrh jednomyslně přijala.

Na místo Vesecké nastoupí Pavel Zeman, zástupce České republiky v Eurojustu.  I na jeho jménu se ministři bez výjimky shodli.

"Je to velmi kvalitní kandidát, jehož autorita pomůže pozici celé soustavy státního zastupitelství," uvedl premiér Petr Nečas. Podle Nečase je výhoda, že Zeman působil v zahraničí. "Má odstup od vnitřních konfliktů," dodal.

Zeman už se nechal slyšet, že pokud bude Vesecká odvolána a vláda osloví právě jeho, nabídku přijme.

"Ano, pokud by byly splněny tyto podmínky, na nabídku bych kývnul," řekl Zeman Aktuálně.cz. Ideální by pro něj bylo převzít novou funkci od ledna příštího roku.

Své záměry a plány ve funkci zatím nechce komentovat. "Samozřejmě nějakou představu mám, ale prozatím je to předčasné," dodal Zeman.

Vesecká dál zůstává státní zástupkyní, ale zatím není jasné, kam po prvním lednu zamíří. "To budeme řešit následně a bude v tom mít slovo i nový státní zástupce," řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Steně tak se Zeman bude podílet i na legislativních a dalších změnách v systému státních zastupitelství, které Pospíšilův úřad chystá.

Vládní ODS čelila kvůli vlekoucí se situaci s Veseckou kritice od koaličních partnerů, těm vadilo, že návrh na její odvolání přišel až sto dnů po jmenování vlády.

Pomalý pád Vesecké začal s Čunkem

Vesecké zlomila vaz hlavně její role v kauze Jiřího Čunka. Účastnila se spolu s místopředsedou nejvyššího soudu Pavlem Kučerou či exministrem spravedlnosti Pavlem Němcem dvou schůzek s krajskou státní zástupkyní Zlatuší Andělovou. Ta měla na nátlak tří prvně jmenovaných vyšetřování Čunkova případu protahovat.

Jako pokus o ovlivnění případu to nejprve označil soudce Vojtěch Cepl v kauze justiční mafie.

V září pak Vrchní soud v Praze zbavil mandátu soudce Pavlem Kučerou, za to jak - spolu s Veseckou - kauzu Čunek ovlivňoval. Výpovědi Vesecké, která Kučeru i sebe hájila, soudci Vrchního soudu neuvěřili.

 

Právě se děje

Další zprávy