Vedení zelených má dnes derniéru. Po sjezdu bude nové

3. 9. 2008 16:40
Někteří jeho členové kandidují znovu
Před rokem spolu, teď proti sobě
Před rokem spolu, teď proti sobě | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Praha - Předsednictvo zelených se dnes naposledy setká na jednání ve starém složení. V pátek začíná sjezd strany, které zvolí nové vedení.

O místo v čele strany se uchází zatím tři kandidáti, Martin Bursík, Dana Kuchtová a Jan Linhart.

Místopředsedou zelených chce být zatím dalších šest zelených politiků. Vedle stávajících členů ministra školství Ondřeje Lišky, náměstka brněnského primátora Martina Andera, pražské zastupitelky Zuzany Drhové a šéfa olomouckých zelených Martina Tichého se o vstup do vedení strany pokusí i pražský zastupitel Petr Štěpánek a poslankyně Kateřina Jacques.

Ondřej Liška a Martin Bursík přicházejí se zpožděním na jednání Republikové rady. Ráno oba jednali s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.
Ondřej Liška a Martin Bursík přicházejí se zpožděním na jednání Republikové rady. Ráno oba jednali s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. | Foto: Ondřej Besperát
Hádky ve straně nás zabíjí, řekl Bursík. Svolal sjezd
Bursík o zelených: Jít teď doleva by byla sebevražda
Kuchtová jde proti Bursíkovi. Šance mám slušné, říká

Článek pokračuje pod grafikou

Bursíkův tým

Zatímco Dana Kuchtová ani Jan Linhart nemají své favority a jsou ochotni spolupracovat s těmi, které sjezd zvolí, Bursík jde do boje o křeslo se svým týmem.

Čtěte více: Bursík chce loajální vedení, Kuchtovou odepsal

"V jednom stranickém orgánu nemohou být lidé s odlišnými politickými koncepty. Není možné dělat to, že každý táhne tu stranu jinam," uvedl Bursík.

Bursíkovi vyhovují všichni adepti vyjma Martina Tichého, který stojí za Kuchtovou, a nováčka Petra Štěpánka.

"Petr Štěpánek není součástí toho týmu, který se formuje a který by podle mě měl vést stranu následující dva rok. Není to člen strany, se kterým bych byl v týmu a koordinoval s ním kroky naopak při hlasování o republikové radě byl ten, který hlasoval s radikálními kritiky," pustil se do Štěpánka Bursík.

V Bursíkově týmu zatím chybí sedmé jméno. "To záleží na tom kandidátovi, který je připraven kandidovat, kdy to zveřejní," dodal Bursík.

Sjezd a volby

Předsednictva se dnes nezúčastní Dana Kuchtová, omluvila se. Na programu bude hlavně sjezdová agenda.

Čtěte více:
Otevřená kampaň Kuchtové je novátorská, míní politolog
Zelení ministři: Když Bursík prohraje, odejdeme z vlády

"Předsednictvo bude schvalovat organizaci a rozpočet sjezdu, budeme také diskutovat o hostech, kteří se ho zúčastní," řekl Aktuálně.cz manažer strany Tomáš Průša.

Martin Ander také přiveze pozměňovací návrhy nových stanov, které vzešly ze stranických diskuzí.

 

Právě se děje

Další zprávy