Bursík o zelených: Jít teď doleva by byla sebevražda

Kateřina Eliášová
12. 7. 2008 21:15
Lídr strany po dvou letech ve vládě bilancuje
Ministr životního prostředí Martin Bursík.
Ministr životního prostředí Martin Bursík. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Předseda zelených Martin Bursík si prosadil mimořádný sjezd, na kterém chce voličům jasně ukázat, kdo je Strana zelených a kam směřuje.

Podle něj jsou voliči zmateni tím, že strana nevystupuje jako jeden muž.

Na jedné straně podle něj stojí on spolu s předsednictvem, na druhé pak republiková rada se svým vedením. Postoje obou orgánů jsou odlišné. Republikovou radu představuje hlavně vnitrostranická opozice.

Bursík po dvou letech premiérové účasti zelených bilancuje.

Radar nám moc nevyšel

A.cz: Naplnili zelení po těch dvou letech tužby svých voličů, že přijde jiný politický styl a změna, že přinesete nová témata?

Je třeba pokusit se analyzovat, z jaké motivace nás lidi volili. Myslím si, že tam hrálo roli to, že jsme byli alternativou. Někdo nový, kdo přišel. Že jsme do toho vstoupili s neideologickou politikou, odmítli jsme pravici a levici a odmítli jsme říct, s kým se dáme dohromady a s kým ne. Řekli jsme: tohle jsou zelení, máme svá výrazná témata, patříme do evropské rodiny zelených a moc jsme se neohlíželi na ty ostatní politické partnery. Měli jsme slušnou kampaň, nebyla negativní, nebyla populistická a my se sněmovny dostali.

A.cz: Je něco, co se vám nepovedlo?

Co se týká té věcnosti, neideologického posuzování témat, tak si myslím, že se nám to u všech témat podařilo, vyjma radaru.
U toho radaru bych řekl, že se to některým podařilo a některým ne, někteří podlehli těm emocím, a tomu tlaku: řekni ano nebo ne. Už se vyjádřili, místo aby počkali na kompletní podklady a počkali si na vyjednanou dohodu, až bude odtajněna, a na ty dvě doprovodné smlouvy. Zachovala se tak hlavně republiková rada a může to být čteno tak, že zelení v tomto tématu znervózněli. V tomto konkrétním tématu to s tou věcností nevyšlo.

Čtěte více: Bursík věří, že přesvědčí rebely o americkém radaru

Doleva k bezvýznamnosti

A.cz: Jaká je tedy bilance zelených ve vládě?

Věcně máme bilanci našeho vládnutí za resorty, které řídíme, připravenu. V poměrně krátké době s tím půjdeme ven a myslím, že ta bilance je velmi dobrá. Není tam téma, ve kterém bychom neuspěli nebo byli přehlasováni v koalici nebo téma, ze kterého bychom museli ustoupit. Naopak očekáváme další plusy. Například se nám podařilo definitivně vyjednat omezení kamionové dopravy o víkendu. Udělali jsme s ministrem dopravy dohodu a už se ukončuje důvodová zpráva. Budeme to brzy prezentovat, na posledním jednání před prázdninami by novela zákona měla jít do vlády.
To, co vidím jako největší problém, je vlastně vnitřní spor u zelených, u něhož jsem dlouho nevěděl, jak ho uchopit. Dlouho jsem pokládal otázky, o co vlastně jde, co je podstatou té věci.

A.cz: A už to víte?

Ne úplně. Motivace kritiků jsou rozličné, ale za jeden z nejpodstatnějších zformulovaných názorů pokládám ten, který říká, že zelení by měli být přirozenou součástí levice. Že program zelených je nekompatibilní s programem ODS a že tudíž cílem je být pokud možno neúspěšný, aby byl důvod odejít z vládní koalice. Asi tušíte, o kom mluvím.
Kdyby se však  zelení chtěli skutečně vydat touto cestou, je to cesta k bezvýznamnosti. V tu chvíli by se zelení vrátili do svých "zlatých" dob dvou procent podpory. "Pravověrní zelení byli možná nadšeni, ovšem strana nebyla volitelná a neměla žádný politický vliv.
Jen šílenec by měl potřebu korigovat pozici zelených v politickém spektru, když jsme mezi osmi a deseti procenty a patříme mezi ty nejúspěšnější strany zelených v Evropě. Jen blázen by začal vážně polemizovat o tom, že je potřebné to změnit.

Přečtěte si první část rozhovoru: Bursík: Hádky u zelených nahrávají akorát ČSSD

 

A.cz: V poslední době se opětovně objevily úvahy o spojení ODS a ČSSD, koalici tady někteří politici kopou hrob. Vidíte dál smysl v tom trojkoaličním projektu?

Podívejte se na výsledky jednání Poslanecké sněmovny poslední den zasedání. Poslanci chtěli mít prázdniny, vláda tam se svými návrhy prolétla jak tryskáčem. Velmi úspěšně. Převzali jsme iniciativu. I když zůstaly problematické věci, které visí nadále ve vzduchu - třeba vyrovnání státu s církvemi.

A.cz: Převzali jste iniciativu? Nikdy nevíte, jak budou hlasovat rebelové ze všech tří stran koalice...

Řeknu vám jednu otřesnou pravdu. Vládnutí s křehkou většinou je ohromným pokušením pro každého jednotlivého poslance nebo poslankyni. Protože když zmáčkne tlačítko vedle a vyjde ze sněmovny, rozsvítí se reflektory a druhý den je na titulní stránce novin. To jsme samozřejmě věděli, když jsme do toho šli. A několika krizemi jsme prošli. 

A.cz: Například se zdravotnickou reformou?

U zdravotnictví to bylo pozitivní. Kritická diskuse vedla k tomu, že ministr Julínek napnul slechy, začal víc vnímat a k nějakým korekcím dochází. 
V principu to běží dobře. Například se nám podařilo prosadit debatu o přímé volbě prezidenta, ministr spravedlnosti má připravit vládní návrh změny Ústavy.... To je mimořádný úspěch, víc, než jsme čekali. Nebude se jen debatovat, už jsou tu konkrétní návrhy.

Vše je v rukách ODS

A.cz: Nedělá to ODS jen proto, aby byl od zelených klid a že nakonec její poslanci stejně nebudou hlasovat pro? Prostě jen: slíbili jsme debatu, tak tady to máte...

Ano, všechno to závisí na ODS. Víme, že návrh, který nebude mít podporu ODS, neprojde. Je třeba ústavní většinu. Tohle bude těžký kousek. Jsou politici z ODS, kteří jsou pro, jiní jsou proti. Jsou i ti, kteří si do toho modelují, jestli je tím možno i potřetí zvolit dnešního prezidenta. Ovšem v Poslanecké sněmovně už to neokecáte, tam se bude hlasovat.

A.cz: Nebojíte se toho, že za dva roky do řádných voleb už neuděláte nic mimořádného? Že se to už jen tak "doklepe" , jak se říká?

Mezi tím doklepáním tady bude ještě předsednictví České republiky Evropské unii. A to je mimořádná příležitost, alespoň já to tak vnímám. Říkám si, že je to totální shoda okolností, že zrovna ve funkčním období, kdy se zelení dostali do sněmovny a do vlády, zrovna ministr za zelené povede diskuzi o klimaticko-energetickém balíčku. Zajímavá konstelace....

----------------------------------------------------------

Války je konec

A.cz: Berte tu otázku s nadsázkou - ale abyste vůbec cestoval, když vám opozice vyhlásila válku a řekla, že nebude párovat ministry na cesty...

Ale bude.

A.cz: Podle Vás tedy nastane klid zbraní?

Myslím, že ano. Je potřeba počkat na volby, pak si všechen ten prach sedne. Dohodneme se a budeme fungovat.

A.cz: A zvládneme to předsednictví?

Objektivně to musím hodnotit jen u svého resortu. Máme skvělého prvního náměstka, je respektovaný, mám tady šéfku odboru EU. Ten tým tady vypadá dobře, získali jsme autoritu, často hrajeme roli mostu mezi novou a starou Evropou. Pokoušíme se prosazovat ty progresivnější přístupy, které jsou tlačeny těmi tahouny EU v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu. Za ostatní resorty nemohu mluvit. Ukáže se to na semináři ve Štiříně. Máme na to míň času, Slovinci se připravovali víc, ale to je dané tím, kdy ta vláda nastoupila.

 

---------------------

 

 

A.cz: Nesemlelo vás to po dvou letech?

Říkají mi, máte to těžký... Vydržet to, když přichází ty tlaky z vlastních řad, je těžké. Nebo když musíte hodně času trávit diskuzí o věcech, jejichž důležitost a význam je ve srovnání s předsednictvím někde jinde... Je to ale třeba odpracovat. Musím mít pochopení pro různé priority, pro různé členy strany. Jsem předsedou, musím to tak brát. Beru to tak, že vnitřní zápas mezi realisty a fundamentalisty patří k zeleným a ověřuju si to u jiných předsedů zelených, že se s tím musejí potýkají taky.

A.cz: Když jsme se bavili minule, říkal jste, že považujete za chybu, že nemluvíte víc s kraji...

Kdybyste se na to zeptala straníků, tak ty odpovědi budou rozdílné. Nikdy nedokážete naplnit jejich očekávání. Někde mi říkají: rok jste tady nebyl! Já chápu, že si nedokážou představit můj diář, nejde to fyzicky zvládnout. Ale naučil jsem se fungovat tak, že jsem na výjezdu, řeším témata a večer máme besedu se zelenými nebo s veřejností. Takže dobrý.

 

Právě se děje

Další zprávy