Ve vládě chci zůstat, řekla Kuchtová on-line

elb
12. 9. 2007 17:05
Ministryně: Učitelské platy nejsou žádná sláva
Ministryně Kuchtová musí čelit nespokojeným odborářům
Ministryně Kuchtová musí čelit nespokojeným odborářům | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hodinu a půl poté, co se před Strakovou akademií shromáždil dav školských odborářů, začala ministryně školství Dana Kuchtová odpovídat čtenářům Aktuálně.cz v on-line rozhovoru.

Interview mělo původně začít ve 13:30 v kanceláři Kuchtové na ministerstvu. Krátce před tímto časem však Kuchtová volala s omluvou, že se zdržela v Poslanecké sněmovně, kde vysvětlovala členům školského výboru své poslední kroky v čele resortu.

Rozhovor tak začal krátce po 16:00.

Pod okna vlády dnes přišly necelé tři stovky učitelů ze všech regionů vyjádřit svoji nespokojenost se zvyšováním platů. Odborářům se nelíbí, že by v příštím roce měl rozpočet regionálního školství vzrůst pouze o navýšení platů zaměstnanců - o 1,5 procenta. Učitelé pískali na píšťalky, mávali protestními transparenty a na závěr předali vládě dopis, kterým žádají o větší přísun peněz pro školy.

  • Jak protest probíhal si prohlédněte ve fotogalerii

ČTĚTE VÍCE:
Učitelé vyrazí kvůli platům před vládu, dál se uvidí

Ministryně Kuchtová nečelí kritice jen ze strany odborů, ale také nespokojených rektorů vysokých škol - také chtějí více peněz. Podle nich bude letos chybět miliarda na financování nárůstu počtu vysokoškolských studentů.

A do třetice je Dana Kuchtová pod tlakem lidovců, kteří jí vyčítají, že převedla administrace evropských dotací na ministerstvo průmyslu a obchodu.

ČTĚTE VÍCE:
Šojdrová: Ministerstvo si mělo programy nechat

Odpovědi Dany Kuchtové čtěte ZDE

Odpovězeno: 12. 09. | 16:06Autor: Lucka

Otázka: Chci se zeptat proč tu školy nezačínají v 9 hodin jako v jiných západních státech? Připadám si tu pořád jak za komunismu vstávat v 6 hodin za tmy.

Dana Kuchtová: Omlouvám se za pozdní začátek on-line rozhovoru.

Ředitelé škol mohou rozhodnout o začátku školy v zákonem povoleném rozpětí, tzn., že školy mohou začínat v devět hodin. Moje dcera navštěvuje školu v Londýnské v Praze a začínají v devět.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:07Autor: Martin

Otázka: Moje mamka Vás znala i Vašeho tatínka, Když jste byla malá holka tak říkala, že jste byla nafoukaná. Co teď- bavíte se se všemi lidmi nebo si myslíte, že jsou něco méně. Děkuji za odpověď.

Dana Kuchtová: Srdečně zdravím a kdo byla Vaše mamka? Nafoukaná myslím nejsem.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:09Autor: Milan Kruml

Otázka: Paní ministrině, jaký plat bere učitel/ka základní školy po 10 letech praxe ?

Dana Kuchtová: Nástupní plat učitele je nízký, hrubého kolem 14 000,- Kč, učitelka základní školy může mít až 16 900,- Kč hrubého.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:12Autor: Milda

Otázka: Co říkáte narůstajícímu násilí na školách? Proč na školách není větší osvěta ohledně nebezpečnosti drog? Proč Ministerstvo školství neprosadí stejnokroje u žáků případně i u studentů? Zmírnilo by to alespoň částečně sociální rozdíly.

Dana Kuchtová: Násilí, šikana a další sociálně-patologické jevy ve školách jsou vážný problém a my ho dnes sledujeme mnohem pečlivěji než dříve, také proto se o těchto případech více mluví než dříve. Nelze přesně vydefinovat, zda sociálně-patologických jevů přibylo, ale je jisté (prokázal průzkum České školní inspekce), že určitý druh např. šikany se projevuje téměř na každé škole. Je to alarmující a MŠMT má rozsáhlé programy prevence, poradenství a dalšího vzdělávání učitelů v této oblasti. Stejnokroje tento problém nevyřeší.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:14Autor: Ivan Hrbek

Otázka: Paní ministryně, uvědomujete si, že národ, který šetří na školství, musí o pár let později investovat mnohonásobně větší částky do boje s kriminalitou a drogami, potažmo tedy do policie, soudnictví, vězeňské služby.....?
Pokud ano, proč se tím neřídíte?

Dana Kuchtová: Školství dostane ve většině oblastí stejné finanční prostředky jako dosud, navýšení bude v oblasti vědy a výzkumu, navýšeny budou i platy učitelů (byť méně, než bych si přála), do škol potečou velké prostředky z evropských fondů. Jinak Vám dávám zcela za pravdu, ale jako vidíte, Vaším doporučením se řídím.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:16Autor: Lenka

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Co je pravdy na tom, že na ZŠ budou moci učit i ti, kteří nemají VŠ? Děkuji za odpověď.

Dana Kuchtová: Ve školství se vždy pohybovali i lidé bez kvalifikace,v současné době jsou ve školském systému také a do budoucna by to měla ošetřit novela zákona, která by toto umožňovala výjimečně.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:18Autor: Vladimír

Otázka: Jako učitel mám za sebou již tři grantové žádosti. Jen jeden z těchto projektů mi umožnil částečně si přilepšit k platu, tento program již dnes nefunguje. Vaše představa, že zvýšení platů učitelů se zajistí prostřednictvím fondů EU je zcestná. Přestaňte mluvit obecně a mluvte narovinu!

Dana Kuchtová: Podle mého názoru jste si sám svůj závěrečný argument v úvodu vyvrátil. Peníze z evropských fondů umožní učitelkám i učitelům skutečně přilepšit si v rámci projektové činnosti k platům.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:19Autor: Jan

Otázka: Jak podpoříte výuku cizích jazyků?

Dana Kuchtová: Cizí jazyky podporujeme formou normativu krajům a prostřednictvím několika rozvojových programů ministerstva. Jazyková vzdělanost bude jednou z priorit operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:21Autor: Ucitel SS

Otázka: Dotazy jsou zbytecne. Jedna ucitelka si polepsila, zbytek si pohorsi.Gratuluji pani pseudoministrine. Co vy na to? Mirek

Dana Kuchtová: I já Vám gratuluji, protože paušální zvyšování platů nikdy nebylo cílem.Cílem je lepší ohodnocení kvalitní práce. Zdravím, Vaše ministryně

Odpovězeno: 12. 09. | 16:22Autor: Vláďa

Otázka: Chystáte nějakou náhradu za zrušení SIPVZ? Jakým způsobem mají podle vás získat školy peníze na nákup, obnovu a údržbu počítačového vybavení?

Dana Kuchtová: V rámci operačního programu VpK je další prioritou (kromě jazyků) i počítačová grmotnost. To bohužel neznamená hardware, ale vzdělávání v této oblasti a v rámci projektů i konektivitu.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:26Autor: Vašek

Otázka: Zajímá mne , jak tato vláda pomůže zvýšit prestiž učitelského povolání a co udělá pro to, aby ze škol neutíkali mladí pedagogové !?!

Dana Kuchtová: Sociologické průzkumy ukazují, že prestiž učitelů není špatná. Přesto od začátku mého působení na ministerstvu dělám vše pro to, aby se prestiž učitelského povolání zvýšila, např. oceňuji v médiích práci pilotních škol, vyznamenala jsem vynikající pedagogy, navrhla prezidentovi na ocenění řádem T.G. Masaryka několik zasloužilých učitelů atd.
Pro mladé učitele je zásadní příprava kariérního řádu, důležité je myslím i to, že mohou tvůrčím způsobem přistupovat v rámci nových školních vzdělávacích programů k výuce.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:27Autor: Lukáš

Otázka: Jajk hodláte řešit problematickou situaci učitelského zaměstnání jako podhodnoceného (a souhlasíte s názorem, že učitelé vlastně jako jediný zaručují naše další přežití výchovou našich dětí ač za to berou podprůměrnou mzdu) v konfliktu s nedostačujícím státním rozpočtem?

Dana Kuchtová: Učitelé dnes mají mzdu nadprůměrnou - 103% průměrného platu. To není žádná sláva, mělo by to být určitě víc, ale stávající zadlužené veřejné finance nám zvýšení prostředků ze státního rozpočtu neumožní. Jsou zde jiné zdroje ....

Odpovězeno: 12. 09. | 16:29Autor: T. Novák

Otázka: Přítelkyně vystudovala VŠ-přírodovědu Matematiku a Chemii-dost těžký obor.Když vidím jaký má teď plat,tak musím říci:Styďte se.Po večerech doma opravuje písemky,dělá přípravy,hromadu papírování do školy jako třídní.Času na rodinu jí zbývá málo.Vy byste za takovýchto podmínek a za ten plat pracovala?

Dana Kuchtová: Já jsem za takový plat pracovala deset let a vím, jaké to je. Pro učitele a ředitele se snažím co nejvíce odstraňovat byrokratické postupy a papírování, ale jde to pomalu. K platům viz výše.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:30Autor: Mario Borg

Otázka: Největší učitel národů, kterého jsme světu dali J.A.Komenský řekl: Škola bez kázně je jako mlýn bez vody.
Nové ŠVP přímo nekázeň propagují a upevňuji. Žáci jsou rok od roku blbější a drzejší. Proč to zavádite a propagujete?
Co je moderní a z USA ještě nemusí být správné a dobré. Nebo ano ?

Dana Kuchtová: Tak to jsme skutečně jiného názoru. Kázeň je důležitá, ale musí vyplynout přirozeně z autority učitele, rákoskou ji nezískáte.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:34Autor: Lenka

Otázka: Zajímlo by mě, proč jste se s náměstkem Soukupem rozhodli svěřit realizaci budoucího programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost financovaného z Evrospkého sociálního fondu CzechInvestu. Jaké místo má tato organizace v českém vzdělávacím systému?

Dana Kuchtová: Realizace programu zůstává v kompetenci MŠMT, jsme nadále řídícím orgánem i tzv. zprostředkujícím orgánem. Pouze v rámci implementace (tedy zúřadování projektů)jsme byli vyzváni Evropskou komisí a MMR, abychom s MPO spolupracovali. S Czechinvestem je tedy dohoda o tom, že budou projekty přijímat a po formální stránce regionálních centrech hodnotit. Skutečný výběr dle obsahu projektů, jejich hodnocení a financování, to vše zůstane nadále MŠMT.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:34Autor: sokol

Otázka: Proč již nestávkovali za učitele Národa pana Paroubka. Stávky se zůčastní je po ROZVODU.

Dana Kuchtová: Přepošlete odborům. Díky

Odpovězeno: 12. 09. | 16:35Autor: jarek

Otázka: Dobrý den. Cítíte se dostatečně fundovaná k tomu,aby jste mohla řídit ministerstvo školství?

Dana Kuchtová: Ano a Vy se naučte gramatiku - nikoli aby jste, nýbrž abyste. Vaše ministryně

Odpovězeno: 12. 09. | 16:37Autor: lubo

Otázka: Dobrý den, paní ministryně.Jako středoškolský učitel a vidím problém ve financích.Marně a jen zdáli sledujeme jak se mrhá obrovskými penězi nad udržováním aparátu,který školám nepřináší užitek.Nebylo by lepší ministerstvo zrušit a ponechat 4 úředníky, kteří pouze přerozdělí finance?

Dana Kuchtová: A kdo povede rejstřík škol, připraví novely zákonů, distribuci 120 miliard rozhodně ve 4 úřednících nezvládnete, kdo povede diagnostické a výchovné ústavy, kdo bude sledovat kvalitu vzdělání atd atd

Odpovězeno: 12. 09. | 16:41Autor: Lada

Otázka: Co mi jako mladé učitelce nabídnete, abych nešla za lepší prací??? Na to kolik denně strávím času nad přípravami a potom ve škole s dětmi a poté znovu na přípravy...... Nás nadšených je málo, ale bude nás ještě míň..... Taky musíme z něčeho živit SVOU rodinu!

Dana Kuchtová: Nabízíme tvůrčí práci (nové ŠVP), průměrný plat ve školství je dnes skoro 22 000,- Kč, můžete pracovat na projektech. Zkuste to případně jinde, uvidíte, že i v soukromých firmách dnes pracuje velmi intenzivně, nejen ve školách. V žádném případě Vás ale ze školy nevyháním, budu ráda, když mladí lidé budou pracovat s nadšením.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:41Autor: bubla

Otázka: Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda neuvažujete o rezignaci.
Děkuji.

Dana Kuchtová: Neuvažuji.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:42Autor: Honza

Otázka: Dobrý den pani Kuchtová. Chi se Vás optat,jestli si nemyslíte,že demonstrace je tak trochu zbytečná?Vždyt učitelé mají NEJVÍCE VOLNA V ROCE.KDYŽ SI srovnáte JINÁ POVOLÁNÍ Z VŠ.Jaký je Váš názor?Ať učitelům přidáte,stejně budou mít málo...nemyslíte? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Dana Kuchtová: Že je demonstrace zbytečná si myslím také. Ale volno bych učitelům nevyčítala, zaslouží si ho, o zvýšení platů se budu zasazovat, ale stejně jako ve státní správě to půjde pomalu.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:42Autor: jill

Otázka: Učitelům nic nedávejte. Za to jakou odvádějí mizernou práci, si nic nezaslouží, a ještě budou řvát před Strakovkou..

Dana Kuchtová: Ale nebuďte tak přísný...

Odpovězeno: 12. 09. | 16:43Autor: Jana

Otázka: Proč se již 5let nepřišel nikdo mladý a perspektivní z pedagogické fakulty ucházet o místo na 2.stupni ZŠ v okresním městě, když je to tak dobře placená práce,kdo asi bude učit naše vnoučata?

Dana Kuchtová: Moje sestra tam strávila 30 let a v současné době má mnoho mladých kolegyň, tak nevím...

Odpovězeno: 12. 09. | 16:44Autor: miksik

Otázka: Dobrý den,
Prosím můžete mi vysvětlit jak je možné že na základních školách je povinné vyučovat jeden cizí jazyk a při přijímacím řízení např. na hotelovku jsou potom vyžadovány 2 cizí jazyky mě osobně to zavání diskriminací.

Dana Kuchtová: V současné době je již povinností vyučovat dva jazyky, podle nových rámcových vzdělávacích programů. I dříve to školy mohly zavést, záleželo na nich.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:45Autor: kody

Otázka: Dobrý den.skusím se taky zeptat na zásadní věcmikdyž moc s odpovědí nepočítám protože jsou předkládány jen učesané dotazy.Tak otázka zní proč jste zbořili co se za léta vybudovalo a sloužilo to všem k plné spokojenosti?Děkuji

Dana Kuchtová: Nevím, co jsme zbořili...

Odpovězeno: 12. 09. | 16:46Autor: neo

Otázka: Dobrý den,
co byste řekla zavedení školného na VŠ a jako kompenzaci daňovou úlevu? Myslim, že pro studenta je výhodnější platit školné 5let, než pak cca40let odvádět státu peníze na školství. postupně to zavést i pro SŠ. jen ZŠ jsou povinné, ty by zůstaly státní.

Dana Kuchtová: Pracujeme na systému tzv. odloženého školného, půjček pro studenty a studentského spoření.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:46Autor: boro

Otázka: Učím a baví mě to, ale finančně to začíná být neúnosné, takže děkuji, bylo to pěkné, příjemné, leč odcházím tam, kde mou práci finančně ocení.

Dana Kuchtová: To mě mrzí, ale chápu to. Nechcete ještě počkat na evropské fondy??

Odpovězeno: 12. 09. | 16:47Autor: Alena

Otázka: Dobrý den,jsem mladá paní učitelka, učím 3 roky a myslím, že opravdu ty finance neodpovídají mému vzdělání. Musím pracovat na dvou školách, abych se uživila..Je to tak, že učitelé musí mít alespoň dvě zaměstnání, aby se uživili?

Dana Kuchtová: O platech jsem psala výše, je to problém, především u začínajících. Musíme změnit financování tak, aby ředitelé mohli více ocenit aktivní a kvalitní učitele. Pracujeme na tzv. kariérním řádu.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:49Autor: neo

Otázka: a ještě bych měl 1dotaz. kdyby byly školy soukromé, učitel by byl placen jako jakýkoli jiný zaměstnanec firmy a ne podle tabulek..vždyť proto stávkují.Jinak,pro efektitvní využití peněz do školství,podporujete myšlenku aby rozhodovaly kraje?já ano

Dana Kuchtová: Tabulky jsou tradice a těžko zavedeme do školství systém, na jehož bázi fungují soukromé firmy. V soukromých školách to však takto již částečně funguje. Myšlenku, aby o školství rozhodovaly zcela kraje, nepodporuji.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:49Autor: J.B,

Otázka: Dobrý den! Studuji na pedagogické fakultě MU už 3. semestr. Studium je náročné, máme 20 předmětů na semestr, čili trávíme ve škole celý týden. Myslíte si, že za takovou práci je adekvátní nástupní plat 14tis. hrubého? Nemyslíte, že mne to odradí, pak nastoupit do školství?

Dana Kuchtová: Viz výše.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:51Autor: kolom

Otázka: Dobrý den, doufám, že vás zase někdo trefí vajíčkem..

Dana Kuchtová: Nevadilo mi to ani tehdy, nevadilo by mi to ani dnes. S odbory pravidelně komunikuji, navštívila jsem sjezd odborů, jejich argumenty znám a v mnoha se shodneme.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:53Autor: Alena

Otázka: A s tím volnem, jak píše jistý HONZA - ono není vždy úplně skvělé mít nařízené volno a ani jeden den dovolené, který bych si mohla vybrat, kdy chci či potřebuji. Dále na co mi je to volno, když ještě nemám děti a přátelé okolo tolik volna nemají.Chodím po brigádách,abych měla nějakou korunu navíc:-(

Dana Kuchtová: Volno můžete dostat i mimo hlavní prázdniny, např. na vzdělávání.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:53Autor: Miloš Růžička

Otázka: Paní ministryně, jste si jista, že vláda, která neinvestuje dostatečné prostředky do školství, to myslí s budoucností tohoto národa upřímně?

Dana Kuchtová: Na to už jsem myslím odpověděla.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:54Autor: učitel

Otázka: Paní ministryně, jak chcete motivovat učitele(ve společnosti,kde měřítkem hodnoty práce jsou peníze,nebo je to snad ve vládě a PS jinak ) k lepší práci navíc, kterou přináší nové ŠVP, pokud reálné mzdy učitelů v příštím roce poklesnou. Uživila byste jako muž rodinu z učitelského platu?

Dana Kuchtová: Uživila jsem rodinu z učitelského platu dokonce i jako žena a nevím, proč to rozlišujete. Reálné mzdy nepoklesnou, inflaci pokryjí.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:56Autor: Burda Ivan ml.

Otázka: Dobrý den,
co říkáte na nápad zavést do školních osnov předmět, kde by se žáci seznámili se zdravým životním stylem? Tím myslím zejména stravování, teoretický význam pohybu, návod, jak rozumně trávit volný čas. Myslím, že je nejvyšší čas. Děkuji za odpověď.

Dana Kuchtová: To je dobrý nápad, ale my už to tam de facto máme - lze to zařadit do průřezových témat environmentální výchova, osobnostní výchova, nebo Člověk a společnost. MŠMT tuto výchovu velmi podporuje.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:57Autor: martin b.

Otázka: Dobrý den,

paní ministrině je tak nereálné chtít za učitelskou práci 130% průměrné mzdy v ČR ... ??

doktor Ráth chce pro doktory trojnásobek průměru ...

děkuji za odpověĎ ...

Dana Kuchtová: Není, ale půjde to pomaleji.. Neměli jsme tak rozhazovat v minulých letech... Někteří takový plat mají už dnes.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:58Autor: shanny

Otázka: Dobrý den, nemýslite, že dříve než by se měly zvednout platy učitelům, tak aby nejprve začali být tím lidským vzorem pro studenty a vyznat se pořádně v oboru, který vyučuji?Zatím kolikrát mi přijdou chytřejší studenti.Děkuji

Dana Kuchtová: Přepošlete Asociaci ředitelů, SKAV, Ceshe, Konferenci rektorů atd. Já si to nemyslím. Máme mnoho výborných a dobrých pedagogů a odborníků ve školství.

Odpovězeno: 12. 09. | 16:59Autor: Iggy

Otázka: Jak je to možné, že nastupující učitel na škole s VŠ pro druhý stupeň má 14 tisíc hrubého? A tomu chcete přidat procento a půl?

Neměl by mít alespoň průměrnou mzdu?

Dana Kuchtová: To je tzv. tarifní plat, netarifní složky platu částku zvyšují - příplatky, přesčasy, osobní ohodnocení, odměny, projekty...

Odpovězeno: 12. 09. | 17:00Autor: Jana Maříková

Otázka: Paní ministryně,máte pocit, že zájmy svých bývalých kolegů hájíte dostatečně? Nebo jste podlehla politice pana Bursíka, že nejdůležitější je být ve vládě, rozuměj, ať je jakákoli, hlavně se nevrátit zpátky do učitelské chudoby?

Dana Kuchtová: Já jsem byla místostarostkou a žádnou chudobou jsem netrpěla ani tam, ani ve škole. Ve vládě chci zůstat, ale samozřejmě ne za každou cenu.

Odpovězeno: 12. 09. | 17:03Autor: Bety

Otázka: Jak si vláda představuje zvýšit produktivitu práce učitelů a tím i dosáhnout na vyšší nárůst platů. To má ředitel školy vyhodit třeba tělocvikáře a ostatní učitelé si rozdělí jeho úvazek? Standardní odpověď Nečase je, že když chce lépe placenou práci, má ze školy odejít, kdo bude pak učit?

Dana Kuchtová: Projektovou výukou, spoluprací s místní komunitou, výměnami studentů, lepší organizací výuky ve škole (např. při dělení do skupin) atd. Tělocvikáře rozhodně nevyhazovat, bývá nejoblíbenějším učitelem ve škole. Pokud ovšem výrazně ubude žáků, a to bohužel hrozí, budou se muset někde počty pedagogických pracovníků snížit.

Odpovězeno: 12. 09. | 17:05Autor: nedbal

Otázka: Dobrý den,může učit občan,který má VŠ a 10 letou praxi jako učitel, ale nemá DPS? Je nějaká vyjímka,jako byla dříve,že po 50 letech se promíjí. Děkuji za odpověď.

Dana Kuchtová: Může zůstat ve škole do roku 2010, my se snažíme tuto lhůtu učitelům pro získání DPS prodloužit. Díky za otázku.

Odpovězeno: 12. 09. | 17:08Autor: Jana

Otázka: Do naší SŠ marně hledáme kvalif. učitele jazyků. U rodilého mluvčího naše zákony jaksi nerozumí univerz.vzdělání v cizině. Tudíž se jazyk, dnes snad nejdůležitější předmět, zase jen pytlíkuje. Hlavně že má kantor všechny glejty. Co na tom, že jazyk neumí, nejde s dobou, nenaučí?? Co s tím uděláte?

Dana Kuchtová: Já to vidím úplně stejně, jenže to je problém. O novele zákona, který by ve výjimečných případech jako je ten Váš, umožnil vyučovat i lidem bez pedagogického vzdělání jsem již výše psala. Novela naráží na velký odpor těch, kteří tvrdí, že bez pedagogického vzdělání nemůže nikdo ve škole učit. Uvidíme, jaký bude její další osud. Já tuto novelu pro výjimečné případy podporuji.

Děkuji Vám všem za zájem o školství a za dotazy. Na shledanou
Dana Kuchtová

 

Právě se děje

Další zprávy