Svědectví: O plyn pro Evropu se bojovalo i na záchodě

Kateřina Eliášová
12. 5. 2009 16:47
Mluvčí Mirka Topolánka Jiří F. Potužník napsal knihu o 100 dnech svého šéfa v čele Evropské unie
11. 1. Kyjev. Tymošenková a Topolánek. Právě světu oznámili, že na Ukrajinu přijdou nezávislí pozorovatelé a budou monitorovat pohyb plynu přes její území.
11. 1. Kyjev. Tymošenková a Topolánek. Právě světu oznámili, že na Ukrajinu přijdou nezávislí pozorovatelé a budou monitorovat pohyb plynu přes její území. | Foto: Reuters

Praha - Noční schůzky ve vládní Kramářově vile, vyjednávání na toaletách i rychlé rozhodování v řádech vteřin. Tak viděl lednové vyjednávání o přerušených dodávkách plynu mluvčí ex-premiéra Mirka Topolánka Jiří František Potužník.

Postřehy ze zahraničních cest zaznamenal a vznikl tak jakýsi deník sta dní Mirka Topolánka v čele Evropské unie.

Exkluzivními záběry ze zákulisí ji doplnil fotograf Herbert Slavík.

Pasáž o lednovém vyjednávání o obnovení dodávek plynu je hned v úvodu knížky.

Merkelová Čechy podržela

Potužník například v knize prozradil, co předcházelo samotné cestě do Moskvy a Kyjeva.

Topolánek před svojí misí nejprve telefonoval, a to hned čtyřikrát: s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, ruským premiérem Vladimirem Putinem, polským premiérem Donaldem Tuskem a Julií Tymošenkovou, premiérkou Ukrajiny.

Foto: Ondřej Besperát
S Angelou jsme k sobě měli blízko, píše Topolánek

"Spolková kancléřka Merkelová měla poprvé možnost dokázat, že české předsednictví nepodporuje jen formálně. Jako hospodářsky nejvýraznější evropský partner Ruska podpořilo Německo jednání Mirka Topolánka v roli předsedy Evropské rady s ruským premiérem a Kremlu to také sdělilo," píše Potužník.

Teprve pak se vydal vyjednávat s představiteli Ukrajiny a Ruska osobně.

Topolánka vezl Juščenko

Zajímavou a ne příliš častou situaci pak Potužník zachytil na letišti v Kyjevě, kam někdejší český premiér nejprve.

"Na ploše vítala českou delegaci nejen premiérka Tymošenková, ale i prezident Juščenko. Ten navíc usadil první dámu své a prvního muže české vlády do jednoho auta , usedl osobně za volant a odřídil v čele kolony celou cestu až do prezidentského paláce," dočte se čtenář.

Nenadálé spojenectví obou představitelů oranžové revoluce pak podle Potužníka komentoval i sám Putin. "Podařilo se vám nemožné," řekl prý Putin Topolánkovi, když mu celou situaci popisoval.

Kde se tajně poradit? Na WC

Potužník taky poodkryl kuriozní stránky složitého vyjednávání, na jehož konci nakonec přeci jen byla podepsaná dohoda a puštěné kohoutky s plynem.

Česká delegace se například v jednom momentu musela odejít poradit na toalety. Ukrajinská delegace totiž opustila na chvíli sál a Češi zůstali spolu s novináři.

"Nikdo nechtěl, aby se z případné euro-ukrajinské dohody stalo mediální kladivo na Rusko, V jednu chvíli se tak členové české delegace radili raději na záchodě," napsal Potužník.

9. 1. Oficiální přijetí na Ukrajině. Mirka Topolánka přijímá premiérka Julia Tymošenková (vlevo) a prezident Viktor Juščenko (uprostřed). Následovala dlouhá jednání o plynu.
9. 1. Oficiální přijetí na Ukrajině. Mirka Topolánka přijímá premiérka Julia Tymošenková (vlevo) a prezident Viktor Juščenko (uprostřed). Následovala dlouhá jednání o plynu. | Foto: Reuters

Kapitolu o vyjednávání s jedním z nejmocnějších lidí světa doprovází fotografie Vladimíra Putina a také komentář samotného Mirka Topolánka k fotce a osobě na ní.

"A ten znáte, Vladimire Vladimiroviči? Jaký je rozdíl mezi přejetým psem a přejetým právníkem? Před přejetým psem je delší brzdná dráha!"

"Tak to znám, Mirku, podobný. Co se stane, zeptáte-li se právníka, kolik je hodin? Půjčí si vaše hodinky, řekne vám čas a hodinky si nechá!"

"Je znát, že čekáme právě na právníky, a už druhou hodinu....," popsal jednání s Putinem Topolánek.

 

Právě se děje

Další zprávy