Stínová vláda ČSSD se obula do ministrů z řad Véčkařů

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
6. 8. 2010 12:15
Kritizují například ministra Bártu, že připraví o práci 20 tisíc lidí
Vládu nemáme, ale stínovou ano!
Vládu nemáme, ale stínovou ano! | Foto: Jan Langer

Praha - Stínová vláda ČSSD probrala první kroky skutečné Nečasovy vlády a vzala si na mušku ministra dopravy Víta Bárty (VV). Konkrétně jeho nápad zastavit 51 dopravních staveb.

Především kritizuje, že se opatření dotkne severu Čech, tedy oblasti s vysokou nezaměstnaností.

"Pokud se skutečně zastaví všech 51 staveb, bude to znamenat propuštění až 20 tisíc lidí," prohlásil úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Stínová vláda upozornila i na to, že zastavení staveb bude i tak poměrně nákladné - kvůli nutnému zakonzervování staveb. "Pan ministr by měl vyčíslit, kolik to bude stát. Náklady mohou dosáhnout řádově miliard korun," nabídl svůj odhad Sobotka.

ČSSD uznala, že problém vznikl už za ministra dopravy Topolánkovy vlády Aleše Řebíčka, kdy se rozjelo velké množství staveb. "Ale tato vláda to řeší nešťastně," dodává jedním dechem úřadující předseda ČSSD.

A své dostal také John...

Druhým velkým terčem se stal ministr vnitra Radek John, předseda Věcí veřejných. Konkrétně jeho nápad nesnižovat platy policistů, ale snížit jejich počet.

"Nejdřív pan ministr prohlásil, že propustí lidi v kancelářích. Pak zjistil, že to jsou vyšetřovatelé, tak řekl, že ty ne," zahájil svou kritiku stínový ministr Jeroným Tejc. "Pak řekl, že propustí řadové policisty. A když znejistil i je, řekl, že propustí ty neužitečné. Nevím, jak zjistí, kdo je užitečný a kdo ne."

I tady nabídla ČSSD své odhady: u policie chybí podle tabulek 3 350 policistů. "Takže máme podstav," komentoval to Tejc.

Jeroným Tejc na dotaz Aktuálně.cz upřesnil, že ČSSD je v kontaktu s policejními odbory a rozhodla se problém přenést na parlamentní půdu. Už příští týden chce svolat sněmovní výbor pro bezpečnost za účasti ministra Johna i odborů.

"Měl by si uložit bobříka mlčení," prohlásil na adresu Radka Johna Tejc. "Alespoň do té doby, než se zorientuje ve svém resortu a než zjistí, že je ministrem."

... i Schwarzenberg s Drábkem

Kritiku si vysloužili za "spořivost" i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) i ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Ten první za plán zrušit řadu ambasád, druhý za avizované úpravy zákoníku práce.

ČSSD vadí zejména prodlužování lhůty, po kterou může zaměstnanec dostávat pracovní smlouvu na dobu určitou - a to až po dobu pěti let.

A vadí jí i Drábkův nápad snížit daňové odpisy pro pracující důchodce. Tady ale ministr práce narazil i na nechuť samotného premiéra Petra Nečase (ODS), který to minulý pátek komentoval slovy: "Nic takového v koaliční smlouvě není."

Mezitím i Českomoravská konfederace odborových svazů vyslala vůči vládě varovný signál: pokud bude chtít své plány prosadit silou, zahájí odbory protestní akce.

 

Právě se děje

Další zprávy