Hokejista Šlégr je ve vládě, alespoň v té stínové

Martina Machová Martina Machová
14. 7. 2010 16:25
Sociální demokraté představili složení svého stínového kabinetu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zatímco premiér Petr Nečas uvádí do funkcí své ministry, v Lidovém domě úřadující předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka představil jejich stínové protějšky.

Proti patnáctičlenné trojkoaliční vládě bude stát opoziční dvacítka, v níž budou působit i tři ženy.

"Bude alternativou vedoucí ke skutečné společenské odpovědnosti," představil svůj tým Sobotka. Zasedne v něm i jeho protikandidát na post předseda strany Michal Hašek, který bude dál určovat zemědělskou politiku strany.  

Místo zbylo i pro muže, kterého chtěl do funkce vládního zmocněnce pozbednout expředseda strany Jiří Paroubek. Stínovým mluvčím pro sport se stal zlatý hokejista z Nagana Jiří Šlégr. Právě na financování sportu vsadila ČSSD v předvolební kampani.

Paroubek tehdy sliboval například podporu národnímu fotbalovému stadionu. Vlastní velkorysé plány, jak podporovat mládežnický sport a vychovávat špičkové sportovce, měl i sám Šlégr

Paroubek? Jeho jméno nepadlo

"V opozici toho sice nemůžu moc ovlivnit, ale budu pozorovat chod ministerstva, jestli pan Dobeš jako ministr dělá kroky, aby sport šel správným směrem," řekl dnes Aktuálně.cz.

Jako opozičník má už i konkrétní cíl. "Pokusíme se znovu přivést novelu loterijního zákona. Tam můžeme získat největší prostředky do sportu," uvedl.

Na jeho osobního přítele Jiřího Paroubka, který slavného sportovce přivedl do vysoké politiky, straníci při sestavování svého kabinetu ani nevzpomněli.

"Padala různá jména, ale toto nebylo součástí diskuze," tvrdil novinářům Sobotka.

Kontroverzní Rath

Rozruch naopak vzbudila nominace Davida Ratha na post stínového ministra zdravotnictví. Ne všichni z vedení strany totiž se jménem kontroverzního středočeského hejtmana souhlasili. Podle Bohuslava Sobotky šlo o demokratickou vnitrostranickou diskuzi.

"Pro mne je soupeřem nově vzniklá vláda trojkoalice, to co chystají ve zdravotnictví," komentoval vnitrostranické hlasy proti jeho garanci oblasti zdravotnictví Rath.

V Sobotkově stínovém kabinetu opět zasedl i Rathův vnitrostranický oponent ze středočeského kraje Milan Urban, kterému zůstává rezort průmyslu a obchodu, nebo stálice kulturní politiky sociální demokracie Vítězslav Jandák.

Vedle nich se ovšem objevili i nováčci. Marii Benešovou na v čele stínového rezortu spravedlnosti vystřídal Jiří Dienstbier mladší. Paroubkova poradce pro životní prostředí Petra Petržílka nahradil jihočeský poslanec Václav Zemek. A lidská práva a rovné příležitosti bude za socialisty komunikovat Michaela Marksová - Tominová.

 

Právě se děje

Další zprávy