Státní rozpočet prošel prvním čtením, míří do výborů

Jakub Novák
28. 11. 2012 15:48
Nyní projednají jednotlivé kapitoly rozpočtu příslušné výbory
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Na druhý pokus prošel v prvním čtení sněmovnou návrh rozpočtu pro rok 2013. Pro přijetí hlasovalo 79 ze 152 přítomných poslanců.

Po nevyhnutelných obstrukcích ze strany opozice nakonec sněmovna ve středu schválila základní údaje rozpočtu, jako jsou výše příjmů a výdajů, saldo (deficit), způsob vypořádání salda, vztah k rozpočtům krajů a obcí a podobně.

Schválené základní údaje rozpočtu už nelze dále měnit. Znovu se tak k němu poslanci vrátí ve středu 12. prosince.

Návrh ministerstva financí vychází ze změn schválených v rámci takzvaného konsolidačního balíčku; na příští rok počítá s příjmy ve výši 1080,8 miliardy a výdaji o sto miliard vyššími.

"Předložený návrh státního rozpočtu v duchu nebo v souladu se známou fiskální strategií vlády zabezpečuje podíl deficitu veřejných rozpočtů na HDP ve výši 2,9 %, v roce 2014 očekáváme tento podíl na úrovni 2,7 a v roce 2015 na úrovni 2,4," řekl v rámci své úvodní řeči Miroslav Kalousek (TOP 09).

V návaznosti na letos schválený zákon o církevních restitucích mluvil Kalousek také o účetní metodice ESA 95, podle níž se částka 59 miliard vyplácená církvím po dobu třiceti let v účetnictví - respektive schodku státního rozpočtu - následujících let neobjeví.

Místo toho se účetně promítne do deficitu veřejných rozpočtů za letošní rok - ten tak bude prezentován ve výši nikoli 3,5 %, ale ve výši 5 %.

"Tato částka se objeví jako jednorázová účetní operace v roce 2012, byť - pro někoho možná paradoxně - v roce 2012 zatím nezaplatíme ani korunu. Ale v tomto roce tento závazek vznikl," vysvětluje Kalousek.

Rozpočet pochopitelně nenašel podporu u opozičních poslanců, kteří na něm nenechali nit suchou.

Odtržení od reálné ekonomiky

"Návrh rozpočtu je absolutně pasivní a rezignuje na jakékoliv snahy něco udělat s hospodářským propadem a s rostoucí nezaměstnaností. Zdá se, že vláda dělá stále stejné chyby. Zajímá ji jenom otázka snížení schodku státního rozpočtu a zcela rezignovala na jakoukoliv hospodářskou politiku," řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sobotka poukázal také na to, že ačkoliv se okolní země musí vypořádávat s problémy, tak je řada z nich na tom lépe než Česká republika.

"I v té současné obtížné situaci, které čelí celá Evropa, tyto země rostou. Roste ekonomicky i Slovensko, roste ekonomicky i Polsko, jenom česká ekonomika jde dolů," řekl Sobotka.

V podobném duchu se vyjádřil také komunistický poslanec Jiří Dolejš.

Ten již ráno před novináři řekl, že poslanci KSČM tento návrh rozpočtu nepodpoří, protože "má stejné konstrukční vady jako ten předchozí".

"Je to rozpočet krizový - zatímco ostatní ekonomiky rostou, ta česká je v recesi a podle všeho se i tentokrát růst odkládá," dodal.

Dějství prvé, repríza

Vzhledem k nejisté situaci při prvním projednávání návrhu rozpočtu na příští rok, kdy skupina rebelujících poslanců ODS odmítala přijmout kontroverzní daňový balíček, z něhož návrh rozpočtu vycházel, sněmovna na žádost ministra Kalouska návrh odmítla a vrátila ho vládě k přepracování.

Oproti původně odmítnutému návrhu došlo k několika změnám - nový návrh tak počítá například s o 7,1 miliardy nižšími příjmy z pojistného na sociální zabezpečení, vyššími příjmy z Lesů ČR (jedná se o dvě miliardy více, než se předpokládalo).

Foto: Jan Langer

V kapitole ministerstva práce a sociálních věcí má podle Kalouskova návrhu dojít ke snížení výdajů o 1,9 miliardy na mandatorních sociálních výdajích.

Vzhledem k dobré pozici Česka na kapitálových trzích dojde také ke snížení výdajů na státní dluh ve výši dvou miliard. Změn je ale samozřejmě mnohem více.

Další kroky

Před druhým čtením projednávají jednotlivé výbory jim přidělené rozpočtové kapitoly (tedy třeba školský výbor řeší například rozpočet ministerstva školství či Akademie věd).

Jejich závěry následně zpracuje rozpočtový výbor a jeho usnesení je rozesláno nejpozději den před druhým čtením poslancům. V rámci něho lze pouze načíst pozměňovací návrhy, vláda ho již v této fázi nemůže stáhnout.

Třetí čtení by mělo proběhnout 19. prosince - zde se bude hlasovat o případných pozměňovacích návrzích a poté je státní rozpočet hlasováním schválen, případně zamítnut.

 

Právě se děje

Další zprávy