Spojenec primátora Prahy si koupil vilu za 25 milionů

Radek Nohl Radek Nohl
11. 7. 2012 6:30
Vlivný člen ODS Pavel Hurda si koupil dům v lukrativní oblasti pražského Smíchova
Nová vila Pavla Hurdy.
Nová vila Pavla Hurdy. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Vlivný člen pražské ODS Pavel Hurda, který je v poslední době označován za jednoho z hlavních spojenců primátora Bohuslava Svobody, si koupil vilu v lukrativní oblasti Smíchova.

Deník Insider uvedl, že za dvoupatrový dům se zahradou o rozloze přes 1500 metrů čtverečních zaplatil člen pražského zastupitelstva 25 milionů korun.

Podle smlouvy, kterou má Insider k dispozici, uhradil tuto částku okamžitě celou.

Na koupi nemovitosti se podílela advokátní kancelář Hurdova dlouholetého přítele Luboše Havla, k níž politik poslal ze svého účtu kupní částku do advokátní úschovy a která připravila kupní smlouvu.

Detaily koupě smíchovské vily kancelář tají. Advokátka Kateřina Ryšavá, která smlouvu připravovala, je odmítla komentovat s tím, že je vázaná mlčenlivostí.

Žižkovský kmotr: Jsou to moje peníze

Hurdu, jemuž se kvůli pověsti velmi vlivného člověka přezdívá žižkovský kmotr, kritizuje politická opozice v Praze 3 za transakce s pozemky.

Jako majitel Paláce Akropolis je také příjemcem masivních veřejných subvencí z magistrátu či Prahy 3 - od roku 2006 dostalo a do roku 2013 ještě dostane jeho kulturní středisko z veřejných peněz více než 80 milionů korun.

Politik ODS a podnikatel Pavel Hurda.
Politik ODS a podnikatel Pavel Hurda. | Foto: Jan Langer

Pavel Hurda však pochybnosti o původu peněz použitých ke koupi smíchovské vily odmítá a říká, že jsou to jen příjmy z jeho podnikání.

"Jsou to moje peníze, které mám řádně vydělané, řádně zdaněné, je to i dědictví po mé matce a všechny mám na svých účtech," prohlásil. "Ani jedna jediná koruna není z veřejných peněz grantů."

Pavel Hurda díky politickému postavení v hlavním městě řadu let figuruje v několika firmách, ve kterých má Praha podíl.

Je jedním z významných členů ODS, kteří se loni na podzim postavili za primátora Svobodu, když vypověděl koaliční smlouvu s ČSSD, a pomohli mu ovládnout nejen magistrát, ale také pražskou ODS.

Tohle je nová vila Pavla Hurdy, podívejte se:

Dnes tak dostává statisíce ročně za šéfování představenstvu v Pražské plynárenské. Další peníze inkasuje i za své působení v dozorčí radě pražského dopravního podniku, firmách Pragoplyn či Pražská strojírna.

Přesné částky, které Hurda loni obdržel, firmy tají. Nelze je vyčíst ani z majetkového přiznání, které jako řadový zastupitel nemusí odevzdávat. Z výročních zpráv firem však alespoň vyplývá, v jakých řádech se jeho odměny pohybují. 

Kromě nové vily je vlastníkem dalších nemovitostí, například domů v Českém Krumlově a v pražských Lipencích, které zdědil.

Hurdův advokát měl na dosah obchod snů

S už jmenovaným advokátem Lubošem Havlem jej spojují obchody s pozemky v Praze 3, kde byl Pavel Hurda do roku 2010 radním. Dnes tu zastává funkci zastupitele a působí v několika výborech.

Firma s anonymními vlastníky, v níž je advokát Havel členem představenstva, plánuje právě v této pražské čtvrti postavit patnáctipodlažní domy.

Jak se změnilo vedení pražské ODS, podívejte se:

Kvůli projektu bylo třeba změnit pozemky z rekreačních ploch na pozemky k zastavění, což bylo schváleno ještě v době, kdy byl Pavel Hurda v Praze 3 radním.

Stavbu však zastavili pražští zastupitelé, když před několika týdny rozhodli, že návrh územního plánu z doby primátorování Pavla Béma hodí do koše a připraví nový.

Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory na pražského zastupitele ODS Pavla Hurdu pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy