Sliby smetené ze stolu. Tohle všechno už vláda nestihne

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
11. 4. 2012 12:00
Aktuálně.cz má k dispozici pracovní verzi změn v koaliční smlouvě ODS, TOP 09 a VV
Tak tohle už nestihneme, vážení
Tak tohle už nestihneme, vážení | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ve stínu zpráv o zvyšování daní se ztrácí fakt, že trojkoalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných vypouští ze svého programu některé zásadní sliby, které dříve občanům dala.

Při revizi koaliční smlouvy, po které volaly Věci veřejné, se vláda rozhodla vypustit některé své původní záměry, na které už nebude mít čas nebo peníze.

Pracovní verzi korekcí koaliční smlouvy, ze které vychází program vlády, má Aktuálně.cz k dispozici.

Konečné znění ještě musí koalice schválit.

Změny se dotknou hlavně rozpočtu, důchodců nebo zdravotnictví, naopak se netýkají např. zahraniční politiky nebo justice.

Změna Ústavy - klouzavý mandát

Koalice už nenaplní svůj slib zavést tzv. klouzavý mandát pro ministry. Slíbila to hned při sestavování vlády v létě 2010.

V praxi by to znamenalo, že poslanec, který se stal ministrem, by ztratil dočasně mandát poslance a do sněmovny by místo něj nastoupil náhradník z kandidátky strany. Pokud by zase přestal být ministrem, mohl by se automaticky vrátit do sněmovní lavice.

Koalice tím chtěla dosáhnout, aby se poslanec naplno věnoval práci v parlamentu. Teď se obává "zvýšení nákladů".

Školství - škrt peněz

Z programového prohlášení vlády má zcela vypadnout pasáž slibů o navýšení peněz pro regionální školství.

Pro letošek mělo dostat o 4 miliardy korun víc a tato navýšení se mělo zachovat až do roku 2015. Tím se měl "částečně vyrovnat diskriminační poměr" mezi platy pedagogů a dalšími pracovníky rozpočtové sféry.

Už rozpočet na tento rok tomuto původnímu slibu kvůli vládním úsporám neodpovídá.

Vláda take už delší dobu přiznává, že nestihne zavést školné na vysokých školách. Částečně ho má nahradit zápisné ve výši 3 až 3,5 tisíce korun za semestr.

Vítězný Nečas, zpráskaný John. To že byla vládní krize?

Zdravotnictví

Vláda přiznává, že už nestihne zavést nový system vyplácení dávek v nemoci.

Původně chtěla převést nemocenské dávky na nemocenské pojištění, přičemž nově by nemocenskou vyplácely zdravotní pojišťovny. Teď přiznává, že to do konce volebního období nestihne.

Také slib "vytvoříme takové podmínky, aby bylo možné co nejrychleji zavést institute reálné ceny, který nahradí současný netransparentní bodový systém" má skončit ve stoupi. V tomto případě se kabinet obává vyšších nákladů na zdravotní péči.

Nečasova vláda si pak nakonec take prodlužuje termíny splnění: původní, že všechny nové zákony týkající se zdravotní reformy, začnou platit od letošního 1. ledna, prodloužila o rok.

Teprve k 1. lednu 2013 také musí resort zdravotnictví definovat, co je "nadstandard" zdravotní péče. Podle původního plánu to už měl mít hotové 3 měsíce.

Důchody - valorizace a mezigenerační solidarita

Z program vlády zmizí slib, že před spuštěním důchodové reform bude probíhat valorizace důchodů podle platné legislativy - v rámci úspor se totiž koalice shodla, že penze se budou dočasně valorizovat jen do výše jedné třetiny inflace.

Vypadne take celá pasáž o "mezigenerační solidaritě" - podle požadavku VV vláda slíbila v dodatku ke koaliční smlouvě, že každý bude moct přilepšit svým rodičům k důchodu tím, že převede 1 procento svého odvodu na penzijní pojištění přímo adresně na účet svým rodičům. Kvůli nákladům od toho vláda ustoupí.

Rozpočet - úprava daní a škrty

Vláda upravila v duchu koaliční dohody své ekonomické cíle.

Ustoupila od zavedení jednotné sazby DPH ve výši 17,5 procenta (tuto formulaci z program vlády vyškrtne).

Zároveň se zaváže, že udrží schodek rozpočtu pro rok 2014 na úrovni 1,9 procenta HDP.

Doprava - investice

Vláda ze svého program škrtne take slib, že zachová výši investic do dopravní infrastruktury.

Nově jen přibude věta, že "zefektivní činnost Státního fondu dopravní infrastruktury", a to v rámci slučování agend centrálních úřadů.

Padá take slib, že kabinet učiní kroky ke zrušení silniční daně pro osobní automobily - měla to být mj. pobídka pro male a střední podnikatele.

 

Právě se děje

Další zprávy