Senátoři dali šanci návrhu volit prezidenta přímo

Kateřina Eliášová
18. 7. 2008 14:35
Změnu Ústavy teď projednají výbory
Letošní volba hlavy státu. Ilustrační snímek
Letošní volba hlavy státu. Ilustrační snímek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátoři se pustili v pátek do dalšího čtení návrhu senátora Jana Horníka na změnu Ústavy, která by pro příště umožnila volit prezidenta přímo.

"Chci být optimistou, alespoň ze slušnosti by měl být zákon puštěn dál, ve výborech by se pak doladily případné změny," řekl Aktuálně.cz před jednáním senátor Jan Horník.

Senát skutečně (na návrh Jiřího Žáka z ODS) poslal Horníkův materiál do jednotlivých výborů.

Šance, že by ale nakonec Senát takovou změnu Ústavy posvětil, je minimální. Proti změně způsobu volby prezidenta je zejména ODS, která má v této komoře převahu.

49 hlasů

Pokud by Horník chtěl se svým návrhem v horní komoře parlamentu uspět, muselo by se pro něj vyslovit 49 senátorů, což je ústavní většina. ODS, která má v Senátu 41 zákonodárců, je ale spíše proti přímé volbě hlavy státu.

Například senátor Jaroslav Kubera dnes varoval před tím, že prezident vzešlý z přímé volby bude politický.

"Bude to soutěž politických stran, které budou mít na kampaně jako jedny z mála dostatek peněz. Zvolen pak bude nakonec politický a nikoli ten nestranný," tvrdí Kubera. "Nebo bude člověk Billa Gatese, který si tu kampaň koupí," dodal.

Fakta

Co Horník navrhuje:

  • Navrhovat kandidáta je oprávněno nejméně deset poslanců nebo deset senátorů nebo občan České republiky, který dosáhl věku 18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 20 000 občany České republiky, kteří dosáhli věku 18 let.
  • Zvolen je kandidát, který obdržel nadpoloviční většinu odevzdaných platných hlasů
  • Nezíská-li žádný z kandidátů nadpoloviční většinu odevzdaných platných hlasů, koná se sedmý den po ukončení hlasování v prvním kole druhé kolo
  • Do druhého kola postupují pouze dva kandidáti, kteří se v konečném pořadí umístili na prvních dvou místech. V případě rovnosti hlasů postupují všichni takoví kandidáti
  • Zvolen je ten kandidát, který získá ve druhém kole více odevzdaných platných hlasů. V případě rovnosti hlasů rozhodne los

Čtěte více: Přímá volba prezidenta může vrátit do hry Klause

4 návrhy

V tuto chvíli existují už tři podobné návrhy, na čtvrtém se pracuje. Jako první sepsali návrh na změnu Ústavy sociální demokraté, dále je tu Horníkův návrh a konečně návrh z dílny zelených, který spojuje přímou volbu hlavy státu s referendem.

Společný koaliční návrh pak dostal za úkol vypracovat přes prázdniny ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

V souvislosti s přípravami návrhů na přímou volbu prezidenta se také objevily spekulace, že jde jen o způsob, jakým dostat do hry i potřetí Václava Klause. Ústava sice takovou možnost nepřipouští, někteří poslanci ale nevyloučili možnost změnit i tento článek Ústavy.

Pusto a prázdno ve Španělském sále. Jednalo se pět minut a pak tři hodiny pauza.
Pusto a prázdno ve Španělském sále. Jednalo se pět minut a pak tři hodiny pauza. | Foto: Ludvík Hradilek
Návrhy na přímou volbu:
Koalice se shodla: Zákon o přímé volbě prezidenta bude
Zelení chystají referendum, zda volit prezidenta přímo
ČSSD chce volit prezidenta přímo. Rozhodne sněmovna
 

Právě se děje

Další zprávy