Rychlé odpisy a slevy na pojistném, návrh NERVu prošel

Eva Benešová
3. 4. 2009 11:34
Do druhého čtení prošel vládní balíček na boj s finanční krizí
Premiér Mirek Topolánek
Premiér Mirek Topolánek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zrychlení odpisů majetku, snížení sociálního pojištění a insolvenční zákon, přesně tyto tři změny zákonů dnes v Poslanecké sněmovně prošly do druhého čtení.

Všechna jsou součástí vládního protikrizového plánu, který sestavil premiérův tým NERV. Společně s koaličními poslanci pro ně zvedli ruku i sociální demokraté.

Stejně pomohli s postupem opozičního návrhu do druhého čtení v úterý koaliční poslanci. Nyní chtějí obě strany vyjednávat.

Návrh na zrychlení odpisů umožní podnikatelům odepsat hmotný majetek v hodnotě nad 40 tisíc (netýká se to nemovitostí), v kratší době. Místo tří let budou odepisovat rok, místo pěti let dva roky.

Změna má podnikatele motivovat k tomu, aby nešetřili a nakupovali.

Kromě toho poslanci schválili i slevy na sociálním pojištění. To by se mělo týkat lidí, jejichž maximální výdělek je 1,15 násobek průměrné mzdy. Zaměstnancům tak zůstane v kapse přibližně 370 korun, zaměstnavatelé ušetří v průměru pět tisíc.

"Existuje tabulka, podle které se počítají slevy. Čím nižší má zaměstnanec plat, tím větší bude sleva," vysvětlil princip poslanec ODS Michal Doktor.

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase by se tím mohlo udržet 50 až 70 tisíc míst. Návrh ovšem kritizují sociální demokraté, kteří nejsou přesvědčeni o tom, že sleva je tak významná, aby motivovala zaměstnavatele k zachování pracovního místa.

Navíc se obávají, že v sociálním systému budou chybět peníze na valorizaci důchodů.

Poslední z trojice protikrizových opatření, insolvenční zákon, má zajistit zaměstnancům krachujících podniků, aby získali své mzdy. V současnosti mají totiž přednost při vyplácení banky a věřitelé.

"Tímto zákonem se prohodí pořadí. První na řadě budou zaměstnanci, až poté ostatní," komentoval zákon stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD).

Uvedl, že tento zákon by byli socialisté ochotní podpořit. "Stejně jako zrychlení odpisů jsou součástí i našeho protikrizového plánu. Vyjednávat se ale bude o slevách na sociálním pojištění. My proti tomu máme například šrotovné, zvýšení podpory v nezaměstnanosti, příspěvků na bydlení, dítě či mimořádné důchody," nastínil, o čem se bude v následujících týdnech jednat.

 

Právě se děje

Další zprávy