Rath už si chystá řeč a sněmovna se pře, kdy rozhodne

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
1. 9. 2012 7:20
Poslanci se ještě nedohodli, na kdy vydání Ratha zařadit - jde o dojem na voliče
David Rath při prvním vydání sněmovnou.
David Rath při prvním vydání sněmovnou. | Foto: Jan Langer

Praha - O termín, kdy bude sněmovna rozhodovat o vydání Davida Ratha ke stíhání v další kauze, se ve sněmovně zřejmě strhne boj: zatímco koalice by ráda jednala nejdřív o zákonech, které jí vrátil Senát, ČSSD by ráda vyřešila "kauzu Rath" co nejdříve, nejlépe hned ve středu.

"O tohle bude určitě bitka. Socani to chtějí co nejdříve, aby to překryli žvaněním o církevních restitucích, my to chceme až po zákonech, aby to překrylo církevní restituce," poodhaluje motivy obou táborů jeden z koaličních poslanců.

Tábor ČSSD to ostatně potvrzuje: "Chtěli by to odsunout až na konec. Tak to tedy ne."

David Rath bude opět osobně přítomen.

"Klient požádal o osobní účast jak na jednání mandátového a imunitního výboru, tak i na jednání sněmovny. V současné době připravuje projev pro sněmovnu," potvrdil Aktuálně.cz Rathův právník Roman Jelínek.

Rath do sněmovny opět s eskortou

Oficiální dohoda, kdy by měla sněmovna o Rathovi rozhodnout, zatím není. Je to ostatně technický problém.

"Sněmovna v úterý při projednávání programu patrně zafixuje projednávání Ratha na konkrétní den a hodinu, aby ho stihli přivézt," potvrzuje Jan Vidím (ODS), člen mandátového a imunitního výboru.

Dohodu ale politické frakce ve sněmovně ještě neuzavřeli.

"Zatím ne," říká předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc a jeho protějšek v ODS Zbyněk Stanjura dodává: "Jednat o tom budeme v úterý."

Stranou sporu zatím zůstávají komunisté.

"Nám je srdečně jedno, kdy to bude. Pro nás je důležitější, aby se zas neodehrávaly šaškárny s ozbrojenci v sále - měli by zůstat v předsálí. I na divokém západě se do saloonu chodilo bez koltů," upřesňuje stanovisko KSČM předseda jejích poslanců Pavel Kováčik a dodává: "Jednací sál sice není saloon, ale atmosféra je tam mnohdy ještě hustší."

ČSSD: Chceme rozhodnutí už ve středu

Jisté je jedno: v pondělí se David Rath dostaví na jednání imunitního výboru, které bude tentokrát už přímo v budově sněmovny.

"Na výboru vystoupí Rath, pak bude rozprava už bez Ratha a rozhodneme o doporučení pro sněmovnu. Nemohu ale vyloučit, že se ČSSD nepokusí o nějakou obstrukci, že třeba chtějí další podklady, aby projednávání před celou sněmovnou odložili až po volbách," tipuje poslanec Vidím.

Jeroným Tejc, který je zároveň i členem imunitního výboru, to vyvrací: "Je to nesmysl, ani to není možné. Musíme rozhodnout na nejbližší schůzi. My chceme, aby se to rozhodlo třeba už ve středu."

Přestřelka ale jen dokresluje atmosféru, ve které se bude o Rathově vydání rozhodovat - navíc ještě v době, kdy se blíží podzimní krajské a senátní volby.

ČSSD se právě Rathovo vystoupení, zřejmě opět v přímém přenosu, jako připomenutí krajské korupční aféry vůbec nehodí.

Koalici naopak můžou srážet další body schůze. Především církevní restituce, které si ČSSD jako celostátní téma vybrala pro krajskou kampaň. Opět se čekají obstrukce ze strany opozice.

"Už nám neformálně řekli, ať si připravíme spacáky," řekl našemu deníku jeden z koaličních poslanců.

Pohroma před volbami

Klín do koaličního tábora částečně vrazil prezident Václav Klaus, který svůj podpis pod zákonem podmiňuje osobními garancemi premiéra Nečase, že restituce neprolomí hranici února 1948. Tím mohl posílit některé váhající poslance koalice.

Prezidentův dopis požadující garanci dostali kromě premiéra i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a šéfka LIDEM Karolína Peake.

"Z dopisu pana prezidenta mi není jasné, co přesně má znamenat osobní garance," komentoval Klausův nápad už během týdne jen takto stručně Schwarzenberg. Premiér Nečas chce o věci mluvit s prezidentem a do té doby to odmítl komentovat.

Ještě víc ale můžou koalici rozklížit změny v daních (vyšší sazby DPH a vyšší zdanění nejbohatších). Skupinka poslanců v ODS se teprve rozmýšlí , zda pro změny zvedne ruku, přičemž premiér Nečas ve čtvrtek potvrdil , že nepřijetí vládních návrhů by znamenalo pád vlády.

V obou případech - církevní restituce i daňový balíček - musí mít koalice 101 hlas na to, aby veto Senátu zvrátila.

 

Právě se děje

Další zprávy