Potopí vládu? "Rebelové" uvnitř ODS nejsou jednotní

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
30. 8. 2012 6:30
Část poslanců kolem Petra Tluchoře zvažuje, zda odmítnout zákony vrácené Senátem
Petr Tluchoř: Rozmýšlí se?
Petr Tluchoř: Rozmýšlí se? | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Výsledek hlasování o daňových změnách, které sněmovně vrátil Senát, je stále nejistý.

Skupinka kolem bývalého předsedy poslanců za ODS Petra Tluchoře se ještě rozmýšlí, jak bude hlasovat a zda zákon o změnách daní neshodí pod stůl. Koalice po senátním vetu potřebuje teď minimálně 101 poslance, tedy doslova každý hlas.

"Balíček považuji za špatný. Zvyšování daní jako lék na krizi nefunguje a navíc je v rozporu s dlouhodobým programem a volebními sliby ODS. O tom, jak budu hlasovat, se rozhodnu až na základě rozhovorů, které průběžně vedu se členy a poslanci ODS," potvrdil svým prohlášením ve středu vpodvečer Petr Tluchoř to, že stále váhá, zda zvednout ruku pro.

Hra o osud vlády?

"Nelíbí se mi zvyšování DPH a rád bych, aby se o tom ještě diskutovalo, nemůžu tedy ještě říci své konečné stanovisko," odpověděl téměř totožně na dotaz Aktuálně.cz středočeský poslanec Ivan Fuksa. Exministr zemědělství, odvolaný premiérem Nečasem, je jedním z nespokojených poslanců.

Pokud by ale chtěli poslanci ODS o daních "ještě diskutovat", museli by zákon v této podobě potopit. Sněmovna ho teď může pouze znovu přijmout, nebo odmítnout stejně jako Senát - jakékoliv změny nejsou v tuto chvíli možné. A v případě odmítnutí hrozí i pád vlády, pokud ta neprosadí schodek rozpočtu na příští rok, jak si ho naplánovala, což bez těchto změn nedokáže.

"I kdyby třeba balíček opravdu neprošel, není naprosto žádný důvod, aby padla vláda, a spekulace o tom považuji za zbytečné strašení. Nevím, proč by vláda vedená ODS měla padnout kvůli neschválení balíčku, který jde proti programu ODS. Zdůrazňuji, že pro nedůvěru vládě bych rozhodně nehlasoval," říká na námitky o možném pádu vlády Tluchoř.

Zbytek koalice chce garance

Jenže zbytek koalice chce od ODS garance, že její klub bude stejně jednotný jako klub TOP 09 nebo poslanci z LIDEM.

"Ptali jsme se na to a chceme u ODS vidět stejnou jednotu, která se chce i po nás," odpověděla na náš dotaz vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) s dodatkem, že na tom "ODS zřejmě pracuje".

Podobně už v úterý o situaci diskutovalo předsednictvo TOP 09, která "garantuje všech svých 41 poslanců a totéž čeká od ODS", jak prohlásil za "topku" Miroslav Kalousek.

Podle informací, které Aktuálně.cz má, se předseda poslanců za ODS Zbyněk Stanjura snaží nespokojence pacifikovat.

Je ovšem možné, že "rebelové" v ODS teď ještě zákon nepotopí - a počkají si, až zákon vrátí prezident Klaus, podle kterého zvyšování daní "a DPH zvláště poškozuje naší ekonomiku". Prezidentovo veto je tedy pravděpodobné.

Pak by se zákon vetovaný prezidentem dostal na program sněmovny koncem října - tedy po podzimních volbách a navíc zase o něco blíž volebnímu kongresu ODS.

Tábor nespokojenců nejednotný

Složitost situace dokresluje i to, že pražský poslanec Boris Šťastný, jeden z hlasitých kritiků daňových změn, teď naopak nahlas garantuje svoji podporu vládním návrhům: "Deklaroval jsem a deklaruji, že to podpořím."

Ivan Fuksa: Nevím...
Ivan Fuksa: Nevím... | Foto: Jan Langer

Zároveň tvrdí, že o podporu nebo naopak shození návrhů ho nikdo nežádal: "S nikým jsem nemluvil. Jako poslanci si přes léto nevoláme, ani se nevidíme."

Ostatní poslanci ODS nechtějí o napětí v klubu moc mluvit, maximálně pod slibem anonymity.

"Vy se chcete ptát na Tluchoře, co? Podle mě to teď je, jak říkají Němci, 'halb und halb'. Já to považuji za vážné," říká jeden z poslanců ODS.

Kdo je "Tluchoř a spol."

Skupina podle Petra Tluchoře se rekrutuje z různých regionů, těžiště má ale mezi částí středočeských a pražských poslanců.

Při květnové volbě předsedy poslaneckého klubu sice zvítězil premiérův favorit Zbyněk Stanjura, jeho předchůdce Tluchoř ale získal v tajné volbě ze 47 hlasů hned 19. Právě to ukazuje na rozsah nespokojenců uvnitř klubu ODS.

Při podrobnějším zkoumání dílčích hlasování o daňových změnách v červenci zjistíme, že při návrhu opozice zamítnout zákon se kromě Petra Tluchoře zdrželi i pražský poslanec Jan Florián, karlovarský Jan Bureš nebo Středočech Marek Šnajdr.

Při návrhu, aby se zákon vrátil zpět do 2. čtení (což se neúspěšně snažil Tluchoř a spol. prosadit v ODS) se kromě Tluchoře zdrželi opět Florián, Šnajdr, Bureš, dále Pražané David Vodrážka a Boris Šťastný, nebo zlínský poslanec Tomáš Úlehla, další z hlasitých kritiků daňových změn.

V závěrečném hlasování ale nakonec pro zákon ruku zvedli.

 

Právě se děje

Další zprávy