Po reformě nám hrozí konkurzy, bojí se pojišťovny

Petr Holub
11. 6. 2008 22:00
Julínek nám vezme všechny rezervy, tvrdí ředitelé
Tomáš Julínek, ministr zdravotnictví
Tomáš Julínek, ministr zdravotnictví | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zdravotnické peníze státu nepatří, tvrdí ředitelé zdravotních pojišťoven. Odvolávají se na to, že je občané odvedli na léčení nemocných a pro nic jiného.

V pojišťovnách rostou obavy z privatizace. Jejich manažeři přitom dosud patřili k hlavním příznivcům zdravotnické reformy ministra Julínka.

"Stále čekáme na paragrafované znění zákona, podle kterého mají být pojišťovny převedeny na akciové společnosti. Zatím máme k dispozici jen spekulace, publikované v Aktuálně.cz," řekl například šéf pojišťovny OZP Ladislav Friedrich.

Odvolává se tak na informace deníku Aktuálně.cz, který jako první informoval o transformačních paragrafech, jak je ministerští právníci v květnu sepsali.

Třicetikorunový poplatek u lékaře, který zavedl ministr Tomáš Julínek, nenechal v klidu ani lidovou tvořivost.
Třicetikorunový poplatek u lékaře, který zavedl ministr Tomáš Julínek, nenechal v klidu ani lidovou tvořivost. | Foto: Aktuálně.cz
Jen na Aktuálně.cz:
Julínkův plán na privatizaci pojišťoven

Stále před konkursem

Podle Friedricha je jasné, že v navržené podobě nemohou soukromé pojišťovny fungovat, protože nesmějí mít prakticky žádné rezervy. "Komerční pojišťovny v oblasti penzí jsou povinny udržovat rezervy na úrovni sta procent ročního obratu. Je pravda, že zdravotní pojišťovny mají stabilní příjem z pojistného, desetiprocentní rezervu by ale měly mít k dispozici," prohlásil ředitel OZP.

Jak chce Julínek transformovat pojišťovny

  • Stávající zaměstnanecké pojišťovny založí akciové společnosti. Základním majetkem bude částka nejméně 100 milionů korun.
  • Peníze z fondu prevence (cca miliardu korun) převedou do dubna 2009 depozitáři (nějaké bance).
  • Akciové společnosti získají od obchodního rejstříku podmíněnou licenci.
  • Licence získá účinnost v červenci 2009, pokud akciová společnost splní všechny požadavky zákona o zdravotních pojišťovnách.
  • Nová akciová společnost získá rezervní fond uložený u depozitáře.
  • Zároveň ministerstvo zdravotnictví navrhne likvidaci stávajících pojišťoven a jmenuje do každé z nich likvidátora.
  • Likvidátor zaplatí za zdravotní služby z minulého období.
  • Likvidátor prodá akcie pojišťovny ve veřejné dražbě, případně vybranému zájemci za předem stanovenou cenu. Zisk z dražby půjde na speciální účet v ČNB.
  • Předkupní právo na pojišťovnu mají někdejší zakladatelé případně jejich právní nástupci.
  • Nepoužité peníze ze základního fondu (u jedné pojišťovny v řádu miliard) se pošlou na zvláštní účet ministerstva zdravotnictví.
  • Zbytkový majetek bude vyplacen někdejším zakladatelům na úhradu jejich pohledávek případně převede na zvláštní účet ministerstva zdravotnictví.

Dosavadní verze Julínkových zákonů však počítají s tím, že se do akciových společností převedou pouze rezervní fondy současných pojišťoven, tedy celková částka ve výši 2,7 miliardy korun. Pojišťovny je přitom nesmějí zvyšovat. Zákon ještě počítá s tím, že každá pojišťovna bude mít základní jmění sto milionů.

Fakticky by to znamenalo, že akciové společnosti by se musely samy přihlásit do konkurzu, pokud by lékařům platily se zpožděním pouhých třech dnů. Soukromá společnost totiž musí být schopna v každém okamžiku prokázat, že je solventní.

"Vidíme to jako největší problém celé transformace na akciové společnosti," zdůraznil Friedrich.

Pojistné pro ministerstvo

Ředitelé upozorňují, že pojišťovny si v posledních letech vytvořily dostatečné rezervy.

Koncem roku měly na účtech 27 miliard, z toho zaměstnanecké pojišťovny 15 miliard a zbytek VZP. Podle odhadů samotných pojišťoven se letos celková částka zvýší na 35 miliard. Podle reformy však o tyto peníze přejdou, protože budou převedeny na zvláštní účet ministerstva zdravotnictví.

"Převádět finanční prostředky, které byly zaplaceny jako zdravotní pojistné, na jiný účel, je velmi nestandardní postup," řekl ředitel společnosti Metal Aliance Vladimír Kothera.

Menší kontrola než u penzijního připojištění

Srovnání s komerčními pojišťovnami, které nabízejí penzijní připojištění, upozorňuje na další riziko zdravotnické reformy.

Penzijní pojišťovny jsou pod přísnější kontrolou, než mohou být soukromé zdravotní pojišťovny. Připojištění nabízejí vesměs nadnárodní firmy, jejichž hospodaření kontrolují nejen státy, kde operují, ale také burzy, kde mají zapsány své akcie. Jakékoli potíže v České republice tak mohou pojišťovacím firmám snížit mezinárodní rating a poškodit kurs akcií v Londýně nebo v New Yorku.

Shodou okolností mají všechny ústavy nabízející v Česku penzijní připojištění lepší rating, než sama Česká republika.

Nadnárodní penzijní pojišťovny nepodnikají na specifickém trhu se zdravotním pojištěním nikde na světě, a proto není pravděpodobné, že s tím budou chtít začít v Česku. O privatizaci tak budou mít zájem jen méně důvěryhodné firmy.

Dále čtěte:
Paroubek a Topolánek možná začnou jednat
Topolánek bojuje o sněmovnu. Obětuje i část reforem
Topolánek zastavil Julínka: Změna nemocnic nebude

 

Právě se děje

Další zprávy