Poplatky se ruší dárcům a novorozencům, slibuje koalice

Martina Macková
19. 6. 2008 12:55
Opozice navrhla více výjimek z placení u lékaře
Exministr zdravotnictví David Rath skončil po 37 minutách. "Vláda Mirka Topolánka škodí naší republice, vláda Mirka Topolánka škodí drtivé většině našich občanů, vláda Mirka Topolánka je ostudou naší země, vláda Mirka Topolánka je tady přes čas a měla by odejít."
Exministr zdravotnictví David Rath skončil po 37 minutách. "Vláda Mirka Topolánka škodí naší republice, vláda Mirka Topolánka škodí drtivé většině našich občanů, vláda Mirka Topolánka je ostudou naší země, vláda Mirka Topolánka je tady přes čas a měla by odejít." | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poplatky u lékaře a v nemocnici se s největší pravděpodobností změní jen minimálně. Zrušeny budou pro novorozence, dárce orgánů a lidi se soudní léčbou.

Sociální demokraté sice dnes ve sněmovně navrhli osvobodit od poplatků dašlí skupiny lidí, ale nikdo z koalice pro ně nejspíš nebude hlasovat.

ODS, pro niž je jakékoli rušení ústupkem, se podařilo zavázat zejména lidovce, aby výjimky nerozšiřovali. Půjde tedy jen o to, aby se všcihni koaliční poslanci příští středu, kdy se bude hlasovat, na schůzi dostavili.

Čtěte také: Poplatky pro novorozence mohou skončit už do září

Lidovecké slovo. Prý platí

Někteří politici KDU-ČSL by totiž s některými návrhy socialistů souhlasili . například s osvobozením děti do 18 let. I dnes však řekli, že dodrží slovo dané koalici. "Návrh je pro mě nedostatečný, ale budu pro něj hlasovat," řekl Aktuálně.cz poslanec Ludvík Hovorka, který zavedení poplatků loni na podzim nepodpořil.

Čtěte také: Padne víc poplatků, než chce Julínek? ČSSD chystá atak

"Jsme rozhodnuti držet dohodu," říká i poslankyně Michaela Šojdrová, která je spoluautorkou a iniciátorkou koaličních změn v poplatcích. 

Lidovci věří, že koalice další výjimky uzákoní od příštího roku.

Sólo pro Ratha

Některé z nich jsou mezi těmi, které sociální demokraté ve druhém čtení vepsali do novely zákona už dnes.

"Chceme, aby neplatili starobní a invalidní důchodci bez jiných příjmů, děti do 18 let a také lidé s příjmy nižšími než dvojnásobek životního minima," zopakoval poslanec David Rath (ČSSD).

V odhadech, zda s návrhy uspěje, je opatrní.  "Uvidíme, uvidíme," říká.

Jestli by ČSSD nakonec v případě neúspěchu svého návrhu podpořila ten koaliční, nechtěl prozradit.

"Bude to záležet na situaci, poradíme se o tom," uvedl Rath.

Michaela Šojdrová
Michaela Šojdrová | Foto: Ludvík Hradilek

Koalice bude jednotná

Už nyní však po dohodě se Šojdrovou prosadil, že poplatků se nemusejí bát žádní novorozenci - koalice totiž chtěla omezit placení jen na bezprostřední souvislost s porodem.

"Novorozené dítě ale může být i nedonošené a nakonec strávit v nemocničním inkubátoru mnoho dní. Dohodli jsme se, že nebudeme v zákoně omezovat pojem novorozenec počtem dní," řkel Rath.

K tomu, aby koalice prosadila vlastní návrh potřebuje hlasy všech vlastních poslanců i dvou nezařazených poslanců Miloše Melčáka a Michala Pohanky.

Ti už dříve avizovali, že návrh podpoří. Lidovci potvrzují, že dodrží dohodu. Hlasovat pro zrušení poplatků pro novorozence by měli všichni poslanci ODS i dvě nové "rebelky" z klubu zelených, které minulý týden v některých hlasováním hlasovaly s opozicí.

"S návrhem nejsme úplně spokojené, ale je tady určitá koaliční dohoda. Tu dodržíme s tím, že v září by se mělo jednat o dalších výjimkách. Ty jsou možné ale až od příštího roku," řekla Olga Zubová (SZ).

 

Právě se děje

Další zprávy