Příčina pádu? Mluvil jsem moc s novináři, říká Čunek

Kateřina Eliášová
30. 5. 2009 21:16
První slova bývalého předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka
Foto: Ludvík Hradilek

Vsetín - Jiří Čunek, který dnes přišel o místo prvního muže KDU-ČSL, viní ze svého pádu média. Řekl to v krátkém rozhovoru pro deník Aktuálně.cz, který se udál jen několik minut po jeho nezvolení.

Strach z dalšího mediálního tlaku podle něj vedl delgáty k tomu, že nakonec dali svůj hlas jiným kandidátům. Získal pouze šedesát hlasů z tří set možných.

Foto: Ludvík Hradilek
Živě z Čunkova Vsetína:
Lidovce povede Svoboda, pomůže mu Šojdrová

"Skoro si myslím, že devadesát procent delegátů vám tady řekne, že by volilo mě. Ale bojí se, že si na mě zase někdo něco vymyslí a pořád se o mě bude negativně psát. To je asi ten důvod mého nezvolení," řekl jen těsně po volbě předsedy.

Volbu Cyrila Svobody vidí Čunek pozitivně.

Aktuálně.cz: Proč si Vás delegáti nezvolili znovu předsedou strany?

Já jsem přesvědčen, že delegáti se báli toho, že útoky na mě budou pokračovat a bude to poškozovat stranu. To byl ten hlavní důvod a já jsem ho tady od mnohých slyšel.

A.cz: V kuloárech mnoho delegátů mluvilo o tom, že je nepřesvědčil Váš, podle nich slabý projev...

V tom to není. Naopak, mnozí byli rádi, že jsem ten projev řekl. Já si skoro myslím, že devadesát procent delegátů vám tady řekne, že by volilo mě. Ale bojí se, že si na mě zase někdo něco vymyslí a pořád se o mě bude negativně psát. To je asi ten důvod mého nezvolení.

Mluvit s novináři? Chyba!

A.cz: Obviňujete tedy ze svého neúspěchu média? Nehledáte chybu u sebe?

Největší chybou bylo, že jsem s vámi mluvil. Myslím tím média obecně. Přišel jsem z krajské, okresní politiky a byl jsem zvyklý říkat věci na rovinu v domnění, že chce někdo slyšet pravdu. Dneska vím, že to tak není. Ta rozlišovací schopnost centrální politiky a médií taková není. Teď už vím, jak se chovat.

A.cz: Tedy, za Váš neúspěch mohou pouze média?

Je to způsobeno kampaní, kterou na mě média vedla. Nikomu jinému se média nevěnovala. Jiné půlmiliony a miliardy je nezajímaly. Ta moje chyba byla, že jsem se vám nevěnoval tak, jak jsem se měl. To znamená téměř vůbec.

Foto: Ludvík Hradilek
Sjezd KDU-ČSL: Den první
Lidovci řeší, co dál. Čunek si postěžoval na Kalouska
Má šéf odejít, když je obviněn z uplácení? Lidovci mlčí

A.cz: To myslíte vážně?

Ano, naprosto.

Se Svobodou do středu

A.cz: Jak jste vlastně spokojen s volbou Cyrila Svobody?

To zvolení je dobře, Cyril Svoboda se bude držet středové politiky. Vidím to velmi pozitivně.

A.cz: V nedávném rozhovoru jste si stěžoval na to, že Miroslav Kalousek táhne stranu moc napravo. Nebude to s Cyrilem Svobodou moc nalevo?

To ne, musíme vzít kormidlo doleva ke středu. Jinými slovy, u nás se to děje skokově. Sjezdem jsme se dostali do středu a tam máme zůstat. Nepřichylujeme se k žádnému z hráčů na pravici a levici.

A.cz: Bude se nějak měnit chystaný předvolební program strany?

V tuto chvíli, s Cyrilem Svobodou, právě ne.

 

Právě se děje

Další zprávy