Lidovci řeší, co dál. Čunek si postěžoval na Kalouska

Kateřina Eliášová
30. 5. 2009 13:00
Favority volby předsedy jsou Jan Březina a Cyril Svoboda
Ještě předseda Jiří Čunek při projevu
Ještě předseda Jiří Čunek při projevu | Foto: Ludvík Hradilek

Vsetín - Lidovci volí ve Vsetíně nové vedení. Vybírají ze čtyř kandidátů. Jasným favoritem ale není ani jeden z nich.

O křeslo předsedy se v sobotu odpoledne utká dosavadní šéf partaje Jiří Čunek, poslankyně Michaela Šojdrová, europoslanec Jan Březina a exministr Topolánkova kabinetu Cyril Svoboda.

Ani jeden z kandidátů nechtěl říct, s jakou podporou od tří set lidoveckých delegátů počítá.

Že bude souboj mezi kandidáty ostrý, se ukázalo hned ráno. Delegáty vítaly ve dveřích místního kulturního domu hostesky s letáky vybízející je k tomu, aby nevolili Cyrila Svobodu. "Bere charitě majetek!" stálo na letáku.

Za dveřmi to už bylo příjemnější. Vsetínská starostka vítala příchozí hosty a volitele kalíškem slivovice, klobáskou a chlebem.

Foto: Ludvík Hradilek
Sjezd KDU-ČSL sledujeme živě. Čtěte ZDE

Čunek: Všichni proti mě

Dopoledne před delegáty předstoupil Jiří Čunek s hodinovým projevem. Četl ho ze speciálního čtecího zařízení, přesto se několikrát přeřekl a ztratil v textu.

Projev se nesl v negativním duchu, Čunek si v něm postěžoval na své spolustraníky, kteří jej ne vždy jako šéfa strany poslouchali.

Foto: Kateřina Eliášová

"KDU-ČSL ochromovaly trvalé a často zásadní názorové rozdíly, a to jak v Celostátním výboru, tak v poslaneckém klubu a samozřejmě i mezi ministry. A byly to spory o směřování a konkrétní podobu naší politiky. Samozřejmě se musely projevit i v řízení strany a v její vnitřní rozkolísanosti. Jejich zákonitým důsledkem pak bylo i porušování třetí neodmyslitelné podmínky pro jednotu strany - respektu k demokraticky přijatým rozhodnutím," stěžoval si před delegáty Čunek.

Dokument: Projev předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka

V kuloárech lidovci mluvili o tom, že se projev nepovedl. "Kdyby jej přednesl jako příběh muže ze Vsetína, který přišel do Prahy prosazovat lidovecký program a zlí pražští politici mu to nedovolili, uspěl by mnohem víc," řekl Aktuálně.cz jeden z delegátů. Do Čunka si rýpl i zjevně dobře naladěný exministr financí Miroslav Kalousek: "Byl to projev hodný svého interpreta," řekl.

Kalousek: Reklamu nové straně dělat nebudu

Miroslav Kalousek an sjezd dorazil i přesto, že jej lidovci vyzvali k tomu, aby nejezdil. Už před sjezdem oznámil, že odchází z KDU-ČSL.

"Cítím se tu dobře," reagoval na dotaz novinářů. Kalousek je řadovým delegátem, vystupovat na sjezdu nechce. "Založení nové strany není nepravděpodobné, moje vystoupení by mohlo být vnímáno tak, že tady novému subjektu dělám reklamu a to nemám v úmyslu," řekl Kalousek.

Sjezd bez politických partnerů

Na vsetínský sjezd tentokrát nedorazí prezident Václav Klaus, poslal jen zdravici. "Jsem zrovna na návštěvě ve Vatikánu, nemohu se proto sjezdu zúčastnit osobně," vzkázal lidovcům.

A nedorazí ani šéfové bývalých koaličních stran Mirek Topolánek a Martin Bursík. Chybět bude i šéf socialistů Jiří Paroubek.

"Cením si vaší spolupráce. Cením si toho, že jsme na veřejnosti narozdíl od předchozích koalic nepůsobili jako klubko hadů. Dokázali jsem se spolu dohodnout na rozumném kompromisu, což nebylo vždy snadné. Oceňuji, že poslanci za KDU-ČSL jako jediní jednotně podpořili vládu v hlasování o nedůvěře. Pokládám tuto loajalitu za dobrý vklad jakékoli další spolupráci," vzkázal Topolánek.

A do třetice poslední zdravice od Jiřího Paroubka, ve které vysvětluje, proč do Vsetína nepřijel: "Váží mne povinnosti spojené s kampaní do eurovoleb. Přeji vám, abyste zevrubně probrali všechny na sjezdu položené otázky a pokusili se na ně najít odpovědi," vzkázal Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy