Pozdější odchod do důchodu a změny v penzích jsou blíž

Domácí ČTK Jan Němec (redaktor) Domácí, ČTK, Jan Němec (redaktor)
4. 5. 2011 15:15
Takzvaná malá důchodová reforma si dál klestí cestu Poslaneckou sněmovnou
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. | Foto: Reuters

Praha - Takzvaná malá důchodová reforma, podle níž si při odchodu do penze polepší lidé s vyššími příjmy, si dál klestí cestu Poslaneckou sněmovnou. Čeká ji už jen závěrečné hlasování.

Podle očekávání opoziční ČSSD v tomto případě nesáhla po zdržovací taktice, jak už v úterý v rozhovoru pro Aktuálně.cz avizoval předseda strany Bohuslav Sobotka.

"Malá důchodová reforma" reaguje na verdikt Ústavního soudu z jara 2010, který konstatoval, že důchody lidí s vysokými příjmy se jen málo liší od těch, kteří měli během aktivního života příjmy malé, a tudíž méně přispívali do důchodového systému.

Ministr Jaromír Drábek (TOP 09) proto navrhuje zvýšení penzí pro lidi s nejvyššími příjmy, ponechání současného stavu těch nejnižších penzí a částečné snížení důchodů u lidí s průměrnými příjmy, kterých je nejvíc.

Opozici ale vadí, že vláda do návrhu začlenila i prodloužení odchodu do důchodu. Navrhla proto zamítnutí novely. Poslanci o osudu zákona rozhodnou až ve třetím čtení.

"Není možné se tvářit, že vyřešíme problém tím, že budeme do nekonečna prodlužovat věk odchodu do důchodu," uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, podle něhož návrh neřeší různou míru opotřebovanosti seniorů a představuje nerealistickou vizi, že lidé budou schopni pracovat do 75 let.

Místopředseda strany Lubomír Zaorálek označil návrh za porušení dohod o věku pro odchod do důchodu. "Děláte zásadní změny, které nejsou v podstatě ani podložené," obvinil koalici. Podle něj by bylo vhodnější vyčkat ještě deset let na vývoj.

Premiér Petr Nečas (ODS) ale návrh označil za ekonomickou nutnost vzhledem k nárůstu počtu důchodců.

Podotkl, že ke konci loňského roku bylo v Česku 2,8 milionů důchodců, na které přispívalo necelých pět milionů pracujících lidí, z nichž by se tři čtvrtě milionu zařadilo do roku 2030 mezi penzisty. "Kroky, které děláme, jsou nutné a správné. Snaží se dívat dále než jenom za nejbližší roh," prohlásil Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy