Poslanec VV Chaloupka si převzal obvinění z korupce

Domácí Domácí
17. 7. 2012 12:33
V případu je obviněn také asistent poslance, část jeho platu měla jít na kampaň strany
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka podá do konce tohoto týdne stížnost proti obvinění z korupce.

Obvinění si již převzal, čímž bylo oficiálně zahájeno jeho stíhání.

Podá i trestní oznámení na svého někdejšího poslaneckého asistenta Vratislava Vařejku, který jej z korupce obvinil.

Policie viní Chaloupku z toho, že vybíral od svého asistenta část jeho výplaty jako úplatek za to, že pro něj bude dál pracovat. Chaloupka však tvrdí, že Vařejka dával část svého platu dobrovolně na kampaň pro komunální volby.

Vratislav Vařejka už na jaře 2011 obvinil Chaloupku, že jej obíral o část jeho asistentského platu. Ačkoli původně figuroval v kauze jako svědek, i on už si od policie převzal obvinění z podplácení.

Deníku Aktuálně.cz to v pondělí potvrdil sám Vařejka s tím, že i on se chystá proti obvinění podat stížnost. "Přijde mi to absurdní. Celou dobu mne vyslýchali jako svědka," komentoval svou situaci.

Policie ovšem případ po roce zkoumání vyhodnotila tak, že Vařejka uplácel Chaloupku, aby mu ponechal jeho asistentské místo.

Stížnosti bude řešit okresní státní zástupce v Hodoníně. Ten v úterý potvrdil, že obvinění v kauze padla. Stížnosti zatím nepřišly, dodal a věc více nekomentoval.

Chaloupku vydala Poslanecká sněmovna k trestnímu stíhání už v polovině června. Pokud bude odsouzen, hrozí mu až deset let ve vězení.

Pohledy přes prsty

"Naprosto mi zničil život," řekl na adresu svého někdejšího asistenta Chaloupka. "Doma v Hodoníně se na mě dívají přes prsty. V Poslanecké sněmovně se se mnou nikdo nebaví a ještě mi za něco, co jsem neudělal, přicházejí výhrůžné maily," uvedl.

Zdůraznil, že pokud by chtěl získat příjem svého poslaneckého asistenta, pak by nemusel vydírat Vařejku. Mohl prý jen zaměstnat někoho z rodiny a celá mzda by byla jeho.

Do sporu se muži dostali, poté co Chaloupka Vařejku propustil pro jeho údajnou neschopnost. V dubnu 2011 podal Vařejka na Chaloupku trestní oznámení. O rok později požádala policie zákonodárce o vydání poslance k trestnímu stíhání. Nečekaně pak policie obvinila i Vařejku.

Chaloupka prohlašuje, že případ má politický podtext a vůbec v něm nejde o několik desítek tisíc korun. Uvádí, že mu je Vařejka dlužil a dluh také zaplatil. Podle Chaloupky ale nešlo o to, že by byl nucen poslanci platit, aby jej z místa asistenta nepropustil.

Poslanec vidí za celou kauzou něčí snahu jej zdiskreditovat a oslabit tak pozici VV v Poslanecké sněmovně.

 

Právě se děje

Další zprávy