Poslanci oprášili zákon, který umožní předčasné volby

Eva Benešová
7. 4. 2009 18:13
Zákon předložili poslanci ODS, ČSSD a zelených
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poslanci za ODS, ČSSD a Stranu zelených předložili do Poslanecké sněmovny zákon, díky kterému se budou moci konat předčasné volby.

Zákon zkracuje volební období přibližně o půl roku. Volby stanovuje na 9. a 10. října. "Je to zákon, který byl použitý v roce 1998. Pouze jsme tam změnili data," uvedl poslanec za ODS Marek Benda.

Pro zákon musí zvednout ruku nejméně 120 poslanců. Podle nedělní dohody se dá předpokládat, že pro budou poslanci ODS a ČSSD. Přidají se i zelení. "Mohu potvrdit, že zákon má podporu našich poslanců," uvedl šéf poslanecké frakce zelených Přemysl Rabas.

Lidovci s podporou váhají

Lidovci včera po zasedání celostátní konference prohlásili, že podpoří pouze takový způsob vyhlášení předčasných voleb, který je v souladu s Ústavou. Zda se tedy k zákonu připojí, není vůbec jisté.

Zákon poté musí získat ústavní většinu i v Senátu. "Všichni senátoři ODS budou jednoznačně pro," uvedl dnes předseda senátorského klubu ODS Jiří Stříteský.

Možností, jak dosáhnout předčasných voleb, je několik. Mohou být vyhlášeny například po třetím neúspěšném pokusu o složení vlády nebo schválením ústavního zákona o zkrácení volebního období. V Poslanecké sněmovně už od roku 2006 leží zákon, podle kterého by k rozpuštění sněmovny stačila podpora 101 poslanců.

 

Právě se děje

Další zprávy