Platy poslanců se sníží o 5 procent, navrhuje vláda

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
6. 10. 2010 11:45
Od ledna 2011 budou brát méně i ministři, senátoři a soudci
Ústavní soud - i ten čekají škrty
Ústavní soud - i ten čekají škrty | Foto: Jan Langer

Praha - Vláda navrhuje snížit platy ústavním činitelům i soudcům. Koalice se na tom ostatně dohodla už při vyjednávání o vládě. Nově by plat ústavního činitele měl klesnout o 5 %.

"Plat se sníží o 5 procent až do roku 2014, tedy na celé volební období," upřesnil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Průměrný plat poslance nebo senátora je teď 59 tisíc korun. K tomu ale pobírají další náhrady a příplatky.

Nově by měli zákonodárci základní plat 54 tisíc, ministrům by plat klesl na bezmála 107 tisíc a plat soudce by měl klesnout na 54 tisíc korun.

Výjimkou moc soudní

I tak ale soudci zůstanou určitou výjimkou. Jejich plat se sníží jen na rok 2011. Poté se vrátí na letošní úroveň (tedy 56 800). Právě u soudců několikrát Ústavní soud řekl, že úpravy platů v jejich případě jsou ohrožením nezávislosti moci soudní. Ani nový návrh vlády se soudcům teď nelíbí.

Premiér Petr Nečas (ODS) připomněl, že platy klesnou všem zaměstnancům veřejného sektoru: "Není důvod, proč by tou jednou jedinou kategorií měli být soudci. Ale budeme o tom s představiteli soudního stavu jednat."

Platy poslanců, senátorů nebo ministrů jsou už od roku 2007 prakticky zmrazené. Pokud by vláda nepředložila změnu zákona, skončilo by zmrazení v lednu. Do té doby tedy musí projít parlament tento návrh vlády, jinak by platy politiků naopak prudce stouply.

 

Právě se děje

Další zprávy