Paroubek se pokusí svrhnout vládu. Prohrát nemůže

Petr Holub
29. 4. 2008 23:00
Nedůvěra vládě je pro ČSSD sázkou na jistotu
Dnes potřetí. Prohrát se nedá.
Dnes potřetí. Prohrát se nedá. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Jiří Paroubek se ve středu stane rekordmanem mezi vůdci opozičních stran v Česku.

Ze všech dosavadních šéfů opozice je nejpilnější. Ještě žádný z jeho předchůdců se nepokusil třikrát vyslovit nedůvěru vládě.

Předseda ČSSD se o to snaží, i když nemá domluvenou většinu.

"Z pohledu opozice to smysl má," připouští ředitel vzdělávací společnosti CEVRO Ladislav Mrklas.

Jednání Poslanecké sněmovny budeme sledovat živě. Online reportáž začíná na stránkách Aktuálně.cz ve středu v 9:00.

Dodává, že snaha opozice svrhnout vládu je v zemích na západ od českých hranic obvyklá, a připomíná příklady Velké Británie, Holandska a skandinávských zemí.

Čtěte blog Jiřího Paroubka: Pane Topolánku, mou důvěru nemáte

"Spíš je divné, když v některých zemích k takovému hlasování nedochází," míní Mrklas, podle kterého se Česko Paroubkovou strategií přibližuje běžným demokratickým poměrům.

Hlasování o vládě

11. březen 2003
Vláda Vladimíra Špidly navrhla hlasování o důvěře vládě po porážce vládních stran při prezidentské volbě. Hlasování vyhrála nejtěsnějším poměrem 101:99.

1. duben 2005
Hlasování o nedůvěře navrhla ODS během bytové aféry premiéra Stanislava Grosse. Pro nedůvěru hlasovalo 78 poslanců z opoziční ODS a vládní KDU-ČSL. Proti bylo 76 poslanců ČSSD a US. Vládu zachránily hlasy komunistů, kteří se zdrželi.

20. červen 2007
Hlasování o nedůvěře navrhla ČSSD poté, co nejvyšší státní zástupce odebrala korupční případ vicepremiéra Jiřího Čunka přerovskému státnímu zástupci. Opozice hlasování prohrála poměrem 97:101.

5. prosinec 2007
Hlasování o nedůvěře navrhla ČSSD na protest proti reformě veřejných financí. Opozice hlasování prohrála poměrem 97:101.

30. duben 2008
Hlasování o nedůvěře navrhla ČSSD na protest proti návratu Jiřího Čunka do vlády. Vybrala termín, kdy sněmovna hlasuje o církevních restitucích.

Až do roku 2002 byla totiž opozice příliš slabá a roztříštěná, případně s vládou spolupracovala. ČSSD dnes navazuje na opoziční práci ODS, která se pokoušela vládu svrhnout dvakrát.

Čtěte více: Opozice se opět pokusí srazit vládu Topolánka

Místo Senátu a prezidenta

Ředitel Mrklas vypočítává, jaké výhody může Paroubek získat, i když nevyhraje. "Opozice prověřuje, jestli je mezi koaličními poslanci vůle vládu udržet," říká.

Sociální demokraté mohou při hlasování proti vlády obnovit společnou řeč s komunisty, se kterými se pohádali při prezidentské volbě. Zároveň občanům předvedou, jak se v opozici snaží.

V souvislostech: ČSSD: Spojme hlasování o radaru s důvěrou vládě

ČSSD nemá příliš šancí uplatnit své námitky proti koalici, když nemůže spoléhat na Senát ani prezidenta, jako mohla v minulém volebním období ODS. Vedle Ústavního soudu tak může využívat právě jen hlasování o nedůvěře.

Sociální demokraté navíc stanovili termín hlasování přesně půl roku před podzimními volbami do krajů a snaha o svržení vlády tak startuje první kolo kampaně.

Paroubek chce občany v kampani přesvědčit, že také krajské volby jsou hlasováním proti vládě a jejím reformám. Staví se proto ve sněmovně do čela nespokojenců.

Lidé to chtějí

Sociální demokraté mají dobré zkušenosti také s minulými pokusy. Loni v červnu po pěti letech předstihli v preferencích ODS. V prosinci získali nad svým největším soupeřem rozhodující náskok.

V průzkumu společnosti STEM z listopadu 2007 měly sociální a občanští demokraté zhruba stejně, konkrétně 27 procent příznivců.

O měsíc později, po hlasování o nedůvěře měla ČSSD 33 procent příznivců, o devět procent víc, než ODS.

Připomeňte si:
Topolánek povládne Česku dál. Opozice neuspěla (prosinec 2007)
Vláda přežila hlasování o nedůvěře, Paroubek pohořel (červen 2006)

 

Právě se děje

Další zprávy