Srazit vládu Topolánka se opozice pokusí příští středu

Kateřina Eliášová
25. 4. 2008 14:07
ČSSD oficálně požádala o hlasování o nedůvěře

Praha - Hlasování o nedůvěře Topolánkově vládě, které chce vyvolat v Poslanecké sněmovně opozice, se uskuteční příští středu.

Poslanecký klub sociální demokracie dopoledne na mimořádně schůzi odhlasoval, že neprodleně předloží předsedovi Poslanecké sněmovny Miloslavu Vlčkovi oficiální žádost o hlasování o nedůvěře vládě. K samotnému předání žádosti došlo krátce poté během tiskové konference ČSSD.

Sociální demokracie má pro takovou žádost dostatek hlasů, což potvrdil i šéf sněmovny Vlček.

"Mám 55 podpisů, svolám schůzi o vyslovení nedůvěry vládě na 30. dubna v devět hodin ráno," oznámil Vlček.

Opozice potřebuje pro vyslovení nedůvěry vládě 101 hlasů. Těmi v tuto chvíli nedisponuje.

Ze strany ČSSD jde už o třetí pokus sesadit Topolánkův kabinet v tomto volebním období. Předchozí dva skončily nezdarem. Přeběhlíci z ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka při nich vládu podrželi.

12 důvodů

Sociální demokracie má hned několik důvodů, proč Topolánkově kabinetu nedůvěru vyslovit. Předseda ČSSD Jiří Paroubek před novináři odcitoval výzkum agentury STEM pro ČSSD, z něhož vyplývá zejména nespokojenost Čechů se současnou vládou.

"Zvyšuje se nespokojenost s politickou situací v zemi, lidé nejsou spokojeni s činností vlády Mirka Topolánka, nesouhlasí s návratem Jiřího Čunka do vlády, nesouhlasí s umístěním radaru na našem území," vyjmenoval Paroubek ty nejdůležitější výsledky průzkumu.

"Těžko bychom našli v dějinách České republiky vládu, která by měla tak slabou pozici, jako má kabinet Mirka Topolánka," doplnil Paroubka předseda klubu ČSSD Michal Hašek.

Foto: Ondřej Besperát
V souvislostech:
ČSSD chce znovu vyslovit Topolánkově vládě nedůvěru
ČSSD: Spojme hlasování o radaru s důvěrou vládě

Hlasování o nedůvěře má přijít jen den poté, co Poslanecká sněmovna začne projednávat zákon o církevních restitucích. V tuto chvíli není jisté, zdali zákon projde. Výhrady má nejen opozice, ale i někteří koaliční poslanci.

Sociální demokraté ale vylučují jakoukoliv souvislost s projednáváním církevního zákona a hlasováním o nedůvěře. Jiří Paroubek ani neprozradil, jestli má pro vyslovení důvěry vyjednán dostatek hlasů.

"Čeká nás ještě jednání s KSČM, do středy je času dost, uvidím, zdali se k nám přidá někdo z koaličních poslanců," uvedl Paroubek.

"Já osobně budu mít dotaz na pana Paroubka, jak to má vyjednáno. Jestli to bude jen klub ČSSD, nebo jestli jedná s jinými stranami, my to budeme vyjednávat v úterý na klubu," uvedl předseda komunistů Vojtěch Filip.

 

Právě se děje

Další zprávy