Olympiáda v Praze má nové odpůrce: starosty obcí

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
14. 9. 2007 16:15
Podle nich Praha pohltí peníze pro menší města
Nadšení pro olympiádu pánů Béma a Jiráska starostové malých měst nesdílejí...
Nadšení pro olympiádu pánů Béma a Jiráska starostové malých měst nesdílejí... | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Skupina tisíce starostů, která už dlouho bojuje proti daňovému znevýhodnění malých měst a obcí, má dalšího nepřítele: Olympijské hry v Praze.

Podle nich olympiáda a Praha spolknou peníze, které by se jinak dostaly do regionů. Starostové sdružení v iniciativě "Smlouva obcí a měst proti daňové diskriminaci" proto chtějí, aby o olympiádě rozhodli všichni lidé v celostátním referendu.

"Olympiáda v Praze má dle nejnižších odhadů stát 130 miliard korun, což je hodnota ročních rozpočtů všech obcí a měst v ČR vč. Prahy," říká předsedkyně iniciativy senátorka Jana Juřenčáková.

Starostové už připravují návrh zákona o referendu o hrách.

Návrh starostů by Praze vzal 2 miliardy

Právě město Praha je pro iniciativu trnem v oku. Jako velké město dostává ze státního rozpočtu na jednoho obyvatele několikanásobně více peněz než malá města a vesnice. Podle údajů starostů je to až šestinásobek.

To by se ale mohlo brzy změnit. Starostové podporují návrh zákona o rozpočtovém určení daní, který by přidal prostředky všem obcím a městům v Česku, kromě pěti: Prahy, Brna, Plzně, Ostravy a částečně Olomouce.

Například Praha by tak ročně přišla o dvě miliardy korun.

Iniciativa se na návrhu domluvila s ministrem financí Miroslavem Kalouskem a bude ho projednávat vláda.

Pět procent daní by se podle něj rozdělovalo rovným dílem, to znamená, že by malá obec dostala za občana stejně jako velké město.

"Ministr financí se dohodl se zástupci  na výraznějším nárůstu rozpočtu obcí a menších měst. Na tomto návrhu získávají více všechny obce a města 5,8 miliardy pro rok 2008, vyjma čtyř největších měst (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň), které naopak ztrácí 3,3 miliardy," dodává v tiskové zprávě Juřenčáková.

 

Právě se děje

Další zprávy