ČSSD se postaví za Šincla, podpoří jeho návrh zákona

Lucie Stuchlíková Mikuláš Klang Lucie Stuchlíková, Mikuláš Klang
Aktualizováno 7. 7. 2015 16:15
Poslanci budou schvalovat novelu zákona o pojišťovnictví, která názorově rozdělila koalici. K obstrukcím ale nejspíš nedojde. Sněmovní prázdniny jsou za dveřmi.
Poslanci ČSSD.
Poslanci ČSSD. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Druhý červencový týden budou čeští poslanci spěchat, aby mohli odjet na dvouměsíční prázdniny. Na čtyři dny trvající schůzi hodlají ve zrychleném tempu projednat minimálně šestadvacet vládních zákonů. A pokud nebudou stíhat, jsou ochotní jednat mimořádně i v sobotu. To by se stalo poprvé od velkých obstrukcí proti reformám Nečasovy vlády před čtyřmi lety.

Přesně naplánované jednání se však může poněkud překvapivě zadrhnout na straně koalice. V programu totiž zůstalo třetí čtení novely zákona o pojišťovnictví, která určí, jaké provize si mohou účtovat zprostředkovatelé pojištění. Její autor ministr financí Andrej Babiš se kvůli zákonu v minulých týdnech ostře pohádal se sociálnědemokratickým poslancem Ladislavem Šinclem. Oba se navzájem obviňují, že jdou na ruku pojišťovnické lobby, a spor vyvrcholil schůzkou, na kterou si Babiš přinesl "složku“ s informacemi o Šinclovi a jeho rodině.

Ačkoli koalice chtěla kvůli hádkám zákon raději potichu stáhnout, nakonec se hlasovat bude – a zatímco ANO podpoří verzi ministerstva financí, sociální demokraté zvednou ruce pro Šinclův návrh. "Přes nesouhlasné stanovisko ministerstva financí bude poslanecký klub ČSSD nejprve hlasovat pro pozměňovací návrh pana kolegy Šincla tak jak byl předložen ve druhém čtení, pokud by neprošel, budeme hlasovat pro pozměňovací návrh, který byl původně načten v rozpočtovém výboru," řekl po jednání poslaneckého klubu sociálních demokratů předseda rozpočtového výboru Václav Votava. Ten je velmi podobný Šinclovu návrhu.

Zatím není jasné, zda sociální demokraté podpoří zákon jako celek, pokud žádný z pozměňovacích návrhů neprojde. "Jsme si vědomi, že jde o vládní zákon, ale zatím je ta otázka otevřená," dodal Votava.

Paradoxní na celé situaci je, že autor pozměňovacího návrhu Ladislav Šincl se hlasování nezúčastní. "Nemohu se zúčastnit, neboť jsem v současné době na dlouhodobě plánované služební cestě v Helsinkách jako člen stálé delegace OBSE. Na jednu stranu mne to mrzí, že si to hlasování nebudu moci užít, ale na druhou stranu jsem i rád, že nebudu moci být zase lživě obviňován panem A. Babišem z nějakého korupčního jednání jak je jeho dobrým zvykem," řekl Aktuálně.cz.

Zákon o pojišťovnictví není jediným důležitý moment předprázdninové Sněmovny. Rozhodovat se má o klíčových vládních záměrech, jako je třeba elektronická evidence tržeb, konec druhého důchodového pilíře nebo další podpora biopaliv.

Rychlé jednání slibuje také opozice, přestože původně chtěla projednávání evidence tržeb znemožnit obstrukcemi. Nakonec se ale pravicové strany rozhodly dlouhé diskuse odložit až po prázdninách. "Chtěli jsme na elektronickou evidenci tržeb vyčlenit celý pátek, abychom stihli přednést naše základní argumenty. Ale větší obstrukce přijdou na řadu až v dalších čteních,“ uvedl šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Vyčistit před prázdninami stůl

Pokud i přes komplikaci s pojišťovnami všechno půjde podle plánu, poslanci si chtějí ještě "uklidit v programu“. V překladu to znamená zbavit se řady informativních tisků, jejichž schválení se kvůli nedostatku času odkládá už měsíce – například zprávy o hospodaření Českého rozhlasu ještě z roku 2013. Politicky nekonfliktní balíček poslanci zkusí odhlasovat už ve čtvrtek po interpelacích, pokud to nevyjde, půjdou mimořádně do práce v sobotu.

"Dohodli jsme se, že pokud vše půjde podle dohody a zvládneme velké vládní body, tak bychom mohli využít sobotu ke schválení balíku zpráv a informací, abychom si vyčistili stůl před prázdninami,“ popsal neobvyklý plán předseda Sněmovny Jan Hamáček. Naposledy poslanci v sobotu jednali v roce 2011, kdy sociální demokraté zdržovali schvalování vládního reformního balíčku. Tehdy se dokonce debatovalo do jedné hodiny v noci.

Kromě vládních návrhů a zpráv hodlají poslanci stihnout také hlasování o dvou zákonech navrhovaných poslanci. Druhým čtením by měl projít zákon o registru smluv, který Sněmovna už několikrát za sebou odložila. A do prvního čtení jde novela poslance Jana Volného z ANO, která zvyšuje daně z hazardu z dvaceti na pětadvacet procent.

 

Právě se děje

Další zprávy