Odboráři se zvedli a odešli. Mají poruchu, říká Nečas

Domácí ČTK Domácí, ČTK
23. 3. 2012 11:01
Tripartita měla řešit vládní plán rozpočtových škrtů, skončila po dvou hodinách
Foto: Jan Langer

Praha - Jednání mezi Nečasovou vládou, zástupci zaměstnavatelů a odboráři o plánovaných rozpočtových škrtech skončilo krachem.

Odboráři jednání opustili poté, co prohlásili, že vláda nebyla na jednání připravená, protože přinesla staré podklady.

Premiér Petr Nečas kontroval tvrzením, že předáci odborů přišli s předem připraveným plánem jednání zrušit a předčasně jej opustit.

"Sehráli nám tu dvouhodinové divadlo," dodal Nečas.

"Já jsem na rozdíl od odborů nikdy od jednacího stolu neodešel. Porucha je na jejich straně přijímače, nikoliv na mém," uvedl premiér. Řekl, že je připraven dál jednat.

Podle Nečase je postup odborářů součástí "širšího záměru", který má vyvrcholit dubnovou demonstrací. Tu odbory svolaly na 21. dubna na Václavské náměstí, chtějí se v ní spojit s dalšími nespokojenými iniciativami.

Vláda chce udržet plánované rozpočtové schodky i přes nepříznivý vývoj ekonomiky, a proto navrhuje škrty. Už ve středu ale schválila škrty pro letošní rok.

Zmrazit chce výdaje ve výši 23,6 miliardy korun. Deficit by se tak měl udržet na hladině 105 miliard a neměl by překročit 3,5 procenta hrubého domácího produktu.

Odboráři si už dřív stěžovali na to, že s nimi kabinet na tripartitě projednává věci, které už předtím schválil.

Předák Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil řekl, že jako podklady nyní odborová centrála dostala také materiály s původními návrhy ministerstva financí, které ale už neplatí.

To vadí i zástupcům zaměstnavatelů. Jsou ale připraveni dál jednat, žádají o další mimořádné zasedání.

 

Právě se děje

Další zprávy