Noční jednání koalice bez výsledku. Teď má slovo Klaus

Sabina Slonková, Kateřina Eliášová, Tereza Šídlová
14. 4. 2011 0:05
"Události přesáhly tolerovatelnou hranici," řekl prezident a pozval šéfy stran na Hrad
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Představitelé tří vládních stran se ani po pětihodinovém nočním jednání neshodli na tom, zda spolu budou i nadále pokračovat ve stejném koaličním spojenectví.

Podle informací, které Aktuálně.cz mimo záznam poskytli účastníci schůzky, se ale strany snaží najít dohodu, jejíž návrh ponesou ve čtvrtek předsedové stran na Hrad.

Podle všeho se jedná o více variant řešení. Lídři koalice odmítli obsah schůzky komentovat, mimo záznam unikly jen obrysy.

Klaus: Jde o pokus o rozvrat země 

Předtím do vyhrocené vládní krize už podruhé vstoupil prezident Václav Klaus, který ve středu prohlásil, že poslední události "přesáhly jakoukoli tolerovatelnou hranici" a pozval si na čtvrtek dopoledne předsedy tří koaličních stran k jednání.

"Pohár mé trpělivosti přetekl," uvedl prezident s tím, že vnímá podobné signály veřejnosti.

Reagoval na středeční informace o tajné nahrávce, na které poslankyně VV Kristýna Kočí říká, že rozklad Věcí veřejných byl akcí předem domluvenou s ODS. Kočí to ale popírá a tvrdí, že si vymýšlela.

"Metody používané v posledních dnech a hodinách na naší politické scéně, odposlechy, tajné nahrávky, cílené lži, vzájemné obviňování se, které je následně popírané, a celá řada dalších věcí zásadním způsobem posunula rozměr dnešní vládní krize," řekl prezident.

Důvěra veřejnosti ve vládu, jednotlivé koaliční strany a celý politický systém je podle něj vážně narušena, takže nelze dále pokračovat ve stejném duchu. "Jako prezident republiky nemohu těmto pokusům o rozvrat České republiky dále pasivně přihlížet," vysvětlil důvod schůzky, která má být zásadním politickým jednáním o tom, "jak a eventuálně zda v této sestavě pokračovat".

Vláda v poločase

"Povečeřeli jsme a nyní intenzivě jednáme. Snad jsme se posunuli, věřím, že se nějak dohodneme," sdělil Aktuálně.cz kolem deváté hodiny večer jeden z účastníků večeře.

Prozradil, že jednání mělo několik fází. Například když ministr financí Miroslav Kalousek odcházel do živého vysílání přibližně o půl jedenácté večer, jednání byla slibná a spělo se k dohodě. Poté se však situace opět změnila. "Jsme v půlce jednání, zatím je to nerozhodnuté, ale máme vůli se shodnout," uvedl výše citovaný člen koaličních vyjednačů.

Předsedové stran budou jednat na Hradě v 11 hodin dopoledne, o hodinu a půl později by se měli k jednání znovu vrátit noční vyjednavači.

Prezidentův tajemník Ladislav Jakl už před prezidentovým vystoupením Aktuálně.cz řekl, že situace vlády je složitá: "No rád bych viděl některé aktéry, jak se po tom všem budou teď na sebe usmívat," řekl.

"Celé to nese stejný rukopis jako akce Melčák Pohanka," dodal ještě v komentáři k nahrávce Kristýny Kočí.

ODS ve středu důrazně popřela, že by měla s Věcmi veřejnými něco podobného domluvené.

Průzkum: Klaus si vede dobře, jen třetina pro vládu

Klausův výklad ústavy během vládní krize kritizovali někteří právníci. Naopak většině Čechů prezidentovo vstupování do politického děje vyhovuje. Tvrdí to alespoň průzkum agentury SC&C, který si nechala zpracovat Česká televize.

Více než polovina dotázaných uvedla, že se prezident při řešení vládní krize chová rozumně a zodpovědně. Nesouhlasně se vyjádřila zhruba třetina.

Zato vládě Petra Nečase přisoudil průzkum výrazně minusové body - 67 procent dotázáných si podle SC&C v souvislosti s koaliční krizí přeje konec kabinetu. Lidé ale nemají jasno v tom, zda si přejí předčasné volby.

Klesá i důvěryhodnost jednotlivých ministrů. Nejhůř dopadli hlavní aktéři vládní krize. Vítu Bártovi nevěří 78 procent dotázaných, hned za ním následuje ministr obrany na odchodu Alexandr Vondra. Kristýně Kočí nevěří 70 procent dotázaných.

 

Právě se děje

Další zprávy