NKÚ: Ministerstvo chybovalo při udělování dotací

pra
9. 9. 2008 13:43
Den po podání žádosti dostal Fond ohrožených dětí 15 milionů
Ministerstvo práce a sociálních věcí v Praze.
Ministerstvo práce a sociálních věcí v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí chybovalo při udělování dotací na podporu rodin. Informaci dnes zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Problémové jsou podle něj prověřované dotace z let 2006 a 2007, kdy ministerstvo nedokáže doložit, zda příjemcům odeslalo rozhodnutí s podmínkami čerpání dotací.

Zároveň nedokáže říci, kolik peněz se skutečně vyčerpalo.

"Ministerstvo také neuplatnilo sankce vůči neziskovým organizacím, které nesplnily povinnosti jim uložené, to je nepředložily výroční zprávy nebo účetní audit," řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Čtěte také: Kontrola státních peněz jako v EU? Možná v roce 2014

Kontroloři, kteří porovnávali politiku státu vůči nestátním neziskovým organizacím za poslední dva roky, zjistili, že se výrazně rozšiřovaly činnosti orientované na rodinné formy náhradní péče a pomoc dětem opouštějícím ústavní nebo pěstounskou péči. Ministerstvo však vládě nepředložilo zdůvodnění těchto změn a ani nezpracovalo souhrnný materiál.

"Podle kontrolorů nelze označit současný stav kvůli nedostatečnému plnění cílů Akčního plánu podpory rodin s dětmi jako účinný," uvedla mluvčí NKÚ Radka Burgetová.

Nestandardní dotace

Nestandardně prý ministerstvo postupovalo třeba při poskytnutí patnáctimilionové dotace pro Fond ohrožených dětí. Nesedí zde třeba data přijetí žádosti o dotace a jejího schválení.

Ještě předtím, než fond peníze obdržel, udělilo mu ministerstvo dvě výjimky a poskytlo částku pět milionů korun. Den po dodání žádosti vydalo rozhodnutí o poskytnutí 15 milionů, ovšem s jiným názvem projektu, než který byl uveden v žádosti.

Na Program podpory rodiny mělo ministerstvo ze státního rozpočtu vyčlenit v roce 2006 přes 74 milionů korun, o rok později téměř 76 milionů.

Čtěte také: Šéf NKÚ: Nejvíc se plýtvá na dopravě a spravedlnosti

 

Právě se děje

Další zprávy