Nečas u Merkelové: Vy jste řetězec, my malý obchodník

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
19. 8. 2010 14:45
Český premiér i německá kancléřka jsou pro škrty a spoření
Foto: Reuters

Berlín - Poté, co Petr Nečas ve své nové roli českého premiéra navštívil tradičně jako první zemi "bratrské" Slovensko, zamířil do Německa. Byla to o poznání pragmatičtější návštěva největšího obchodního partnera České republiky.

"To, že má druhá cesta směřuje do Berlína, má hluboký význam. Německo je dlouhodobý spolehlivý a solidní partner České republiky," pochvaloval si premiér Nečas (ODS).

Kancléřka Angela Merkelová (CDU) zase ocenila novou vládu za ekonomický program: "Jsem velmi ráda, že česká vláda je odhodlána konsolidovat české finance."

V podstatě si rozumíme!

"Německá ekonomika má určitý vliv na vývoj české ekonomiky," zavtipkovala poté kancléřka. Ve skutečnosti je ten vliv pro českou stranu naprosto klíčový.

Česká ekonomika je totiž na vývoji té německé osudově závislá: český export i import je zhruba ze třetiny navázaný právě na Německo. Opačně to ovšem neplatí, pro šestou ekonomiku světa spolupráce s českými firmami zas tak moc neznamená.

Do Berlína ovšem dorazil český premiér shodou okolností v době, kdy se Německo raduje z oživení své ekonomiky. Roste i česká, ale zdaleka ne o tolik - zatímco Němci zaznamenali za druhé letošní čtvrtletí čtyřprocentní růst, české hospodářství rostlo jen o 2,2 procenta.

Podle Petra Nečase se obě strany dohodly i na spolupráci při jednáních o energetické bezpečnosti nebo postupném propojování energetických sítí.

"A dohodli jsme se, že kdykoliv vyvstanou nějaké otázky nebo problémy, rychle se spojíme," prohlásila Angela Merkelová.

Nečas: Bankovní daň? Ne!

"Ale můžeme mít rozdílné názory na některé dílčí věci," prohlásil český premiér ještě před setkáním s kancléřkou. "Podobně jako velký řetězec reaguje na pokles poptávky jinak, než drobný obchodník."

Onen rozdílný pohled má česká vláda např. na bankovní daň, kterou by rádo Německo prosadilo. Česká republika je proti. A pak i na sankce pro ty země, které nedodržují rozpočtová pravidla Paktu stability v eurozóně.

"Německo třeba mluví až o tom, že by šlo do suspendace hlasovacích práv. To jako bychom s nadsázkou vzali dlužníkům právo volit," vysvětlil Petr Nečas, proč je česká vláda proti. Souhlasí ale s tvrdými finančními postihy v rámci EU.

Němečtí novináři: Chcete vůbec euro?

Německé novináře, se kterými se český premiér sešel ještě před jednáním s kancléřkou Merkelovou, zajímalo především to, zda má vůbec česká vláda zájem přistoupit k euru, pokud už řekla, že žádný termín nestanoví. Petr Nečas jen zopakoval, že nikdo neví, jak bude eurozóna za pár let vypadat.

A došlo i na kulturu - respektive na otázku, proč česká strana škrtá peníze na kulturní akce v Německu. To se snažil premiér odrazit tím, že se otevře nový český dům v Düsseldorfu, který bude mít na starosti i kulturní akce, a pak také nový honorární konzulát v Norimberku. 

Opět po zemi

I tentokrát dodržel Petr Nečas to, co tvrdil při cestě na Slovensko: za sousedy se můžu pustit autem, letadla netřeba. Kolona se ovšem oproti návštěvě Slovenska a Maďarska rozrostla: 7 aut, včetně dvou vozů policejního doprovodu.

I to byl rozdíl oproti víceméně tradičně zdvořilostní návštěvě na Slovensku.

 

Právě se děje

Další zprávy