Zpráva nad české vládní škrty. Německo hlásí obří skok

Tomáš Fránek
13. 8. 2010 11:02
Česká ekonomika kopíruje vývoj té německé, ta nyní zažívá největší skok za dvacet tři let
Kancléřka Angela Merkelová v uplynulých měsících naordinovala Německu "dietu"
Kancléřka Angela Merkelová v uplynulých měsících naordinovala Německu "dietu" | Foto: Reuters

Berlín - Je to zpráva, která je pro české podnikatele a firmy možná ještě důležitější než úsporné plány vlády Petra Nečase.

Německá ekonomika totiž zažívá největší skok za posledních dvacet tři let, ekonomika země ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů vzrostla o 2,2 procenta. Německo je přitom pro české a moravské firmy životně důležitým trhem.

Pro Čechy je Německo největší obchodní partner i investor. Data za posledních deset let ukazují, že zdejší ekonomika kopíruje německý vývoj. Pouze v letech 2003 a 2005 nenásledovalo Česko německý sestup.

„Česká republika má z pekla štěstí, že sousedí s Německem a nikoli třeba s Francií či Itálií. Naše ekonomika se do značné míry chová jako další spolkový stát, jsme svým způsobem "copycat" vývoje německého průmyslu. Vývoj německého průmyslu je i z hlediska českého "fiskálu" důležitější než vládní škrty," napsal komentátor Jan Macháček z Respektu.

Podle německého statistického úřadu je růst ekonomiky největším skokem za posledních dvacet tři let. O solidní výsledek se podle úřadu zasloužily především investice a vyšší export.

Výsledek vysoko překonal odhady analytiků. Ti v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že růst ekonomiky se ve čtvrtletí bude pohybovat jen kolem 1,3 procenta.

"Je to letní pohádka a fenomenální číslo. Ale jde pravděpodobně o letošní vrchol, který se opakovat nebude," uvedl hlavní ekonom Commerzbank, Jörg Kramer.

Přiznivé zprávy dnes byl zveřejněny i ekonomice Evropské unie.

Ekonomika eurozóny i Evropské unie rostla ve 2. čtvrtletí mezičtvrtletně o 1,0 procenta. To je výrazně lepší výsledek, než očekávali ekonomové, kteří v případě zemí platících evropskou jednotnou měnou předpovídali růst o 0,7 procenta. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku HDP eurozóny i EU vzrostl o 1,7 procenta.

 

 

Právě se děje

Další zprávy