Nečas se zodpovídal za kauzu Drobil. V neděli bude zas

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
17. 12. 2010 20:55
Jednání lídrů stran koaliční vlády bylo bouřlivé a skončilo bez výsledku
Foto: Jan Langer

Praha - Premiér Petr Nečas se v pátek ihned po svém návratu ze summitu EU v Bruselu musel do pozdních večerních hodin zodpovídat svým koaličním partnerům. Schůzku si vyžádaly Věci Veřejné, které chtěly znát pozadí jeho angažmá v takzvané kauze Drobil.

Dvouhodinové jednání skončilo bez jakéhokoli výsledku. Podle informací Aktuálně.cz se mluvilo jen o tom, jak celá kauza vznikla. Poté koaliční K-devítka jednání přerušila a otázku "co dál?" si nechala na neděli, kdy se opět sejde ve tři odpoledne.

Politici ani nepřišli před novináře a jen skrze mluvčího vlády Jana Osúcha vzkázali, že je čeká druhé kolo.

V tuto chvíli to ale nevypadá na to, že by se koalice hroutila.

"Nechci spekulovat o tom, jaké varianty jsou na stole," řekla Aktuálně.cz ještě před jednáním Karolína Peake, předsedkyně ústavně-právního výboru za Věci veřejné a jedna z vyzyvatelek k jednání koalice. "Ale bylo by mi to strašně líto, kdybychom tu stoosmnáctku položili půl roce existence bez realizace jakýchkoliv reforem."

Podobně i TOP 09 zatím stále stojí za premiérem.

Jak je Nečas do aféry zapleten?

Podle MfD žádal Pavel Drobil (ODS) šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, aby zničil své nahrávky, které údajně prokazují, že Drobilův poradce Martin Knetig a také náměstek předsedy fondu Dušan Fibingr chtěli Michálka přimět k manipulacím s veřejnými zakázkami.

Premiér Petr Nečas o možném ovlivňování zakázek na fondu měl vědět. Informace získal podle tisku už od října, kdy se na něho obrátil ředitel Michálek.

"Po přečtení e-mailu jsem zavolal Pavlu Drobilovi a řekl mu, ať pošle pana Michálka ihned na policii," komentoval to Nečas, který se po propuknutí aféry Drobila zastal. Uvedl naopak, že selhal ředitel fondu Michálek.

Nečas také odmítl, že měl okamžitě podat trestní oznámení. "Já jsem se nic takového nedozvěděl, jestli to chcete slyšet explicitně. O žádném (trestném) činu jsme nevěděl, že byl spáchán," vzkázal během dne z Bruselu.

Navzdory tomu se po návratu ze summitu stihl - ještě před jednáním K9 - sejít nad celou kauzou s policejním prezidentem Oldřichem Martinů. O schůzce informoval týdeník Euro s tím, že oba muži "řešili nové a velmi závažné informace" v kauze možné korupce v SFŽP.

 

Právě se děje

Další zprávy