Müllerová ministryní? Nikdo neví kdy, Nečas mlčí a čeká

Jakub Novák
1. 11. 2012 14:45
Není jasné, kdy Müllerová obsadí post opuštěný ministrem Drábkem. A jestli vůbec
Kdy bude obsazena prázdná Drábkova židle? To ví jen jeden člověk.
Kdy bude obsazena prázdná Drábkova židle? To ví jen jeden člověk. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ani sama Ludmila Müllerová, kterou TOP 09 nominovala na post ministryně práce a sociálních věcí, ani koaliční partneři nevědí, kdy bude obsazen post šéfa resortu spravujícího asi 500 miliard ze státního rozpočtu.

Na dotaz Aktuálně.cz premiér neodpověděl, o případném jmenování Müllerové nemá žádné informace podle svých slov ani mluvčí vlády Michal Schuster.

"K dnešnímu dni ministerstvo nepřebírám, neboť k tomu nemám pověření," řekla Aktuálně.cz Müllerová (TOP 09).

Na dotaz, kdy s pověřením počítá, odpověděla, že neví. A podobně jsou na tom i Nečasovi vládní kolegové.

Když bývalý ministr Jaromír Drábek oznamoval svoji rezignaci, tvrdil, že si měsíční lhůtu zvolil pro to, aby předal konsolidovaný úřad a aby jeho spolustraníci měli čas vybrat jeho nástupce.

A i přesto, že nástupce nakonec vybrán byl, nebylo komu k prvnímu listopadu "konsolidovaný úřad" předat.

"Nemám k tomu vůbec žádné informace," odpověděla na dotaz týkající se jmenování Müllerové vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

A o nic víc neví ani Miroslav Kalousek, ministr financí a první místopředseda strany TOP 09, která Müllerovou nominovala.

"My jsme udělali, co jsme mohli. Karty má nyní v ruce pan premiér," konstatoval Kalousek s tím, že o možném termínu jmenování Drábkovy nástupkyně neví.

Téměř měsíc potom, co bývalý ministr Jaromír Drábek oznámil, že v návaznosti na obvinění a vzetí do vazby jeho prvního náměstka Vladimíra Šišky ke konci října rezignuje, tak stále není jisté, kdy bude tento post obsazen.

Dlouho přitom nebylo známo ani jméno jeho případného nástupce; samotná TOP 09 v tomto ohledu trochu otálela. Důvodem byly nejspíše pochybnosti o smyslu hledání nového ministra v situaci, kdy kvůli vzpouře části poslanců koaliční ODS hrozí reálný konec celé vlády.

Ve hře bylo několik jmen - mluvilo se například o místopředsedkyni strany Heleně Langšádlové nebo Vladimíru Bezděkovi, oba však tuto možnost odmítli.

Přesně před týdnem pak předseda strany Karel Schwarzenberg oficiálně představil Ludmilu Müllerovou, která v minulosti na ministerstvu působila jako náměstkyně a doposud zde působila jako poradkyně ministra Drábka.

Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívové je vedením úřadu s pravomocemi prvního náměstka dočasně pověřen ředitel kabinetu Zdeněk Kadlec.

 

Právě se děje

Další zprávy