Porovnali jsme kandidáty na vedení TOP 09: v čem se liší, co je naopak spojuje

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
1. 10. 2019 5:30
Přestože do listopadového sněmu TOP 09 zbývá ještě několik týdnů, souboj mezi dvěma kandidáty na předsedu strany už se naplno rozběhl. Markéta Adamová Pekarová a Tomáš Czernin se snaží získat co nejvíce nominací od spolustraníků v regionech. Ti se shodují, že mají dva silné kandidáty. Ale v čem se liší? Deník Aktuálně.cz nabízí analýzu, která mapuje dělicí linii mezi adepty na nového šéfa TOP 09.

Členové TOP 09 budou v sobotu 23. listopadu volit svého předsedu ze dvou kandidátů, kteří jsou značně rozdílní. Každý z nich patří k jiné generaci, každý vyrůstal ve zcela jiném prostředí a formovaly jej jiné události. Stranu chce vést Markéta Pekarová Adamová, která ve středu oslaví 35. narozeniny, i 57letý Tomáš Czernin.

V čem se liší, a co by tedy mohlo být pro členy TOP 09 klíčové při rozhodování, komu dát hlas, shrnuje následující přehled. Při jeho přípravě deník Aktuálně.cz mimo jiné vedl rozhovor s oběma kandidáty na vedení strany, a to s každým zvlášť.

5. Ona se drží po boku Pospíšila. On si udržuje odstup

Oba zájemci o vedení strany jsou sice místopředsedové TOP 09, ale jejich vztah k předsedovi Jiřímu Pospíšilovi a směřování strany je značně rozdílný. Markéta Pekarová Adamová je vnímána jako Pospíšilova nejbližší spolupracovnice. Její kritici jsou dokonce přesvědčeni, že on ji přesvědčil o kandidatuře na předsedkyni a jeho politiku bude dělat. Tvrzení o takovém ovlivnění Markéta Pekarová Adamová odmítá s tím, že dnes plní funkci 1. místopředsedkyně, do níž ji kolegové zvolili, a to "ku prospěchu strany a ne jakéhokoli jednotlivce". 

Czernin si udržuje od Pospíšila odstup, stejně jako od celkové politiky vedení. Tím také vysvětluje, proč není téměř nikdy vidět po boku Pospíšila. "V předsednictvu strany jsem byl často menšinového názoru, ale respektoval jsem většinu," přiznává senátor. Podle svých slov se ale vždycky pohyboval víc mezi řadovými členy než ve vedení. V čem všem byl v menšině, ale říci nechce. Leccos ovšem naznačují jeho následující slova: "Topka prošla v posledních dvou letech určitou agonií, členové byli do určité míry i zmateni, protože nevěděli, kam směřujeme." 

 

Právě se děje

Další zprávy