Lidovci okem kamery. Ach jo, řekl neúspěšný Březina

Kateřina Eliášová, Petr Protivánek
30. 5. 2009 22:53
Čunek se kál, Březina litoval, Svoboda sliboval
Foto: Ludvík Hradilek

Vsetín - Novým šéfem KDU-ČSL je od sobotního odpoledne Cyril Svoboda. Stranu vedl už jednou, v letech 2001 až 2003, kdy ho vystřídal Miroslav Kalousek.

Delegáty lákali kandidáti na předsedu různě. Přesvědčovali jednotlivce a šéfy místních i krajských organizacích a do poslední chvíle pilovali své projevy, v nichž představovali své vize.

Všechny projevy měly jedno společné: kandidáti kladli důraz na křesťanské hodnoty, rodinu a morálku. Pak už se jejich slova lišila. Zatímco Jiří Čunek se ve svém projevu kál, Cyril Svoboda sliboval lepší budoucnost.

Podívejte se na projevy kandidátů a povolební reakce Jiřího Čunka, Jana Březiny a Cyrila Svobody.

Foto: Ludvík Hradilek
Chtějí být v čele KDU-ČSL. Sází na rodinu a morálku
Lidovce povede Svoboda, pomůže mu Šojdrová
Příčina pádu? Mluvil jsem moc s novináři, říká Čunek
Svoboda lidovcům: Omlouvám se za volbu Klause

Europoslanec Jan Březina předstoupil před delegáty jako první. Lidovcům řekl, že strana patří na vrchol a že je chce na onen pomyslný vrchol dovést.

"Strana postrádá silné vedení, jež by uklidnulo atmosféru ve straně, Místo abychom se sjednotili, tak se hádáme, vymýšlíme si křídla a obviňujeme se z věcí a postojů, které se nestaly," kritizoval citlivé problémy partaje.

"Mým cílem je skoncovat s rozdělením strany a navrátit KDU-ČSL tvůrčího ducha," apeloval na straníky. Neúspěšně.

Podobně dopadl i Jiří Čunek. Dosavadní předseda opět vzpomněl svoji dosud ne dostatečně objasněnou kauzu uplácení. "Musíme bojovat proti klientelsmu a korupci," hřímal muž obviněný, ovšem posléze zproštěný obvinění z úplatkářství.

Čunek se i kál, když přiznal, že nedokázal při vysvětlování svých kauz postupovat profesionálně. Právě on byl jedním z důvodů pádu vlády Mirka Topolánka

"Po mé zkušenosti vám řeknu jedno. Nekrást není těžké, k tomu nepotřebujete úsilí ani odvahu. Ale nebát se, to je pro politika velmi těžké," řekl delegátům.

Taky Cyril Svoboda kritizoval dosavadní vedení strany.

"Nový předseda si nemůže dovolit být novým předsedou. Já nebudu potřebovat sto dní hájení, začnu pracovat hned," čímž delegátům poslal jasný vzkaz. A to, že budoucími lídry by neměli být nováčči Šojdrová a Březina.

"V ničem nepolevím, chci vás nadchnout, abychom se stali silnými," přesvědčoval o svých kvalitách Svoboda, který už jednou stranu vedl.

 

Právě se děje

Další zprávy