Chtějí být v čele KDU-ČSL. Sází na rodinu a morálku

Kateřina Eliášová
30. 5. 2009 16:17
Kandidáti na předsedu strany přednesly před delegáty své projevy

Vsetín - Delegáti sjezdu KDU-ČSL mají za sebou jednu z nejdůležitějších částí programu - projevy kandidátů na předsedu strany.

Všichni čtyři měli deset minut na to, aby oslovili dosud nerozhodnuté delegáty. Někteří v kuloárech mluvili o tom, že právě projevy možných budoucích lídrů nakonec rozhodnou o jejich hlasech.

Projevy měly shodný prvek; kandidáti kladli důraz na křesťanské hodnoty, rodinu a morálku. Laždý z nich pak měl jinou dynamiku.

Březina: Dovedu vás na vrchol

Jako první předstoupil před delegáty europoslanec Jan Březina. Lidovcům řekl, že strana patří na vrchol a že je chce na onen pomyslný vrchol dovést.

"Strana postrádá silné vedení, jež by uklidnulo atmosféru ve straně, Místo abychom se sjednotili, tak se hádáme, vymýšlíme si křídla a obviňujeme se z věcí a postojů, které se nestaly," kritizoval citlivé problémy partaje Březina.

Foto: Ludvík Hradilek
DOKUMENT:
Kandidátský projev Jana Březiny

Čunek: Ne vše jsem zvládl

Jiří Čunek znovu vzpomněl svoji dosud ne dostatečně objasněnou kauzu uplácení. "Musíme bojovat proti klientelsmu a korupci," hřímal muž obviněný, ovšem posléze zproštěný obvinění z úplatkářství.

Čunek se i kál, když přiznal, že nedokázal při vysvětlování svých kauz postupovat profesionálně.

"Po mé zkušenosti vám řeknu jedno. Nekrást není těžké, k tomu nepotřebujete úsilí ani odvahu. Ale nebát se, to je pro politika velmi těžké," řekl delegátům.

Foto: Ludvík Hradilek
DOKUMENT:
Kandidátský projev Jiřího Čunka

Svoboda: Strana nepotřebuje začátečníka

Taky Cyril Svoboda kritizoval dosavadní vedení strany. "Nový předseda si nemůže dovolit být novým předsedou. Já nebudu potřebovat sto dní hájení, začnu pracovat hned," čímž delegátům poslal jasný vzkaz. A to, že novými lídry by neměli být nováčči Šojdrová a Březina.

"V ničem nepolevím, chci vás nadchnout, abychom se stali silnými," přesvědčoval o svých kvalitách Svoboda, který už jednou stranu vedl.

Foto: Ludvík Hradilek
DOKUMENT:
Kandidátský projev Cyrila Svobody

Šojdrová: Děkuji předchůdcům

Poslankyně Michaela Šojdrová jako jediná z kanidátů poděkovala všem bývalým předsedům strany za jejich práci, a to včetně Jiřího Čunka.

Přesto i ona jej nakonec kritizovala. "Tomuto vedení chyběla schopnost vést, řídit stranu a mít autoritu," řekla Šojdrová.

"Tento sjezd je pro ty, kteří vidí budoucnost v této straně," uvedla.

Foto: Ludvík Hradilek
DOKUMENT:
Kandidátský projev Michaely Šojdrové
 

Právě se děje

Další zprávy