Koaliční šachy: Slučování ministerstev jen tak nebude

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
7. 12. 2012 15:25
Vážně se rýsuje jen sloučení resortů průmyslu a dopravy
Nová kolaiční smlouva až v novém roce
Nová kolaiční smlouva až v novém roce | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Po páteční schůzce koalice je o něco jasnější, že mohutné slučování ministerstev se zřejmě konat nebude.

Nejvíce o něm mluvila ODS, prakticky hned po kongresu strany. Záměr zrušit ministerstvo pro místní rozvoj a dalších šest sloučit na tři (průmysl-doprava, zemědělství-životní prostředí a školství-kultura) pak Aktuálně.cz potvrdil i předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Páteční koaliční jednání ve formátu K9 ale ukázalo, že tak jednoduché to nebude.

Přežije rok 2014

Diskutované ministerstvo pro místní rozvoj s největší pravděpodobností přežije i rok 2014.

Podle zdroje blízkého vedení ministerstva se už dříve rýsovala dohoda: do Strakovy akademie (pod dohled premiéra Petra Nečase) se přesune monitoring čerpání evropských peněz, ale hlavní tok - integrovaný regionální program - zůstane na ministerstvu, které nezanikne, ale podrží si dál cestovní ruch, odvolávání se vůči stavebním rozhodnutím a řadu dalších agend.

"Tohle by klaplo jen těžko," potvrzuje informaci o zachování ministerstva i vysoce postavený zdroj z ODS.

"Musel by vzniknout Nejvyšší stavební úřad a také úřad pro veřejné zakázky," vysvětluje svoji pozici ministr Kamil Jankovský (LIDEM).

Ministerstvo si navíc (alespoň v politických prohlášeních) pořizuje nový software zhruba za miliardu korun , jak nedávno psal deník Insider.

Koalice lékaře a hrobaře

Proti sloučení ministerstev zemědělství a životního prostředí se zase staví TOP 09 a STAN.

"Tohle neklapne," komentuje to už citovaný zdroj z ODS.

"Jsme proti, protože tato ministerstva jsou proti sobě mnohdy jako regulátor a regulovaný. Jak řekl Karel Schwarzenberg, je to jako kdyby se ředitel pohřební služby stal šéfem nemocnice," prohlásil před novináři předseda poslanců za TOP 09 a STAN Petr Gazdík.

Šanci má „superministerstvo" hospodářství složené ze současného resortu dopravy a průmyslu. I u toho ale měla výhrady TOP 09.

"Superministerstvo" na tapetě

"Kníže velmi ostře vyrazil do útoku a ptal se, proč se vlastně toto slučování plánuje a jedovatě dodal, že je rád, že se to konečně dozvídá na tomto koaličním jednání, protože dosud mu to oficiálně nikdo neřekl," líčí průběh páteční schůzky K9 jeden z jejích účastníků.

Nicméně fúzi těchto ministerstev, která budou obě v rukou ODS, chce nejsilnější vládní strana tak jako tak prosadit. Jak už psal deník Insider, fúzi mají společně řídit ministr průmyslu Martin Kuba (ODS) a premiér Petr Nečas (ODS).

"Ministrem dopravy se ale musí stát někdo, kdo to spojení vezme za své a nebude je bojkotovat," říká zdroj blízký vedení ODS s tím, že premiér má "asi tři jména, ale dosud je nikomu nesdělil".

O fúzi školství (v rukou ODS) a kultury (v rukou TOP 09) se zatím příliš hlasitě nemluví.

Do Vánoc koaliční smlouva zřejmě nebude

Z navrhovaných škrtů čtyř ministerstev by tak mohl zbýt jediný (ze dvou ministerstev by vzniklo jedno), na ostatní slučování se možná časem potichu zapomene.

Už teď je jasné, že optimistický odhad "do Vánoc máme novou koaliční smlouvu" se pravděpodobně nenaplní.

"Předseda TOP 09 koalici upozornil, že nejdřív tak v polovině ledna," líčí zdroj z K9 přístup nezvykle bdělého a ostře naladěného Karla Schwarzenberga.

"Dneska to bylo takové přetahování a poziční válka," shrnul páteční K-devítku vyjednavač jedné z koaličních stran.

 

Právě se děje

Další zprávy